Image
EilandEl case

Frihedslund – Case

SPÆNDINGSSÆNKNING GIVER BESPARELSER I LANDBRUGET

På Frihedslund giver en spændingssænkning på armaturerne i produktionen en forventet energibesparelse på 30 pct. Det sker med en velafprøvet spændingsregulator, som senest vil være tjent hjem om kun 3½ år.

Frihedslund i Vestsjælland er en såkaldt læregård, hvor unge landbrugs-studerende bliver uddannet til at være svineavlere i verdensklasse.
På det store, fondsejede land brug, der blev moderniseret for 30 millioner i 2004, har bestyrer Frank Thulsted valgt at få installeret spændingsregulatorer på armaturerne i produktionen. Derved har Frihedslund sænket både spændingen og strømforbruget uden at få lavere lysudbytte, end der er krav til. Belysningen har stor betydning for grisenes brunst og er derfor essentiel inden for effektiv svineavl.

FRANK THULESTED SIGER:

– Jeg havde læst artiklen om Harringgårds resultater med spændings-regulering og havde også hørt om det i Landboforeningen. Jeg var først i dialog med en anden leverandør, men jeg ville have noget, der var testet, og hvor jeg kunne snakke med organisationen bag produktet. Så jeg søgte rådgivning hos Eiland Elinstallation, som Frihedslund har samarbejdet med i over tyve år, og de anbefalede en gennemafprøvet løsning, fortæller Frank Thulsted, der er bestyrer på Frihedslund.

– Eiland Elinstallation kontaktede Rasmus Theill, og fik fremsendt et demoanlæg, som blev monteret i nogle uger for at måle på den mulige besparelse. Den var overraskende høj på 35-37 procent, men vi satte forventningerne til 30 procent. Ud fra det er installationen tjent hjem på kun 3½ år.

EILAND AFDELINGSLEDER FORTÆLLER

– Efter at alle armaturerne er blevet spændingssænket for halvanden måned siden, kan jeg se, at det samlede forbrug allerede har taget et dyk, fortæller afdelingsleder Jimmi Rasmussen fra Eiland Elinstallation.

Spændingssænkning er mulig at udføre på armaturer med almindelige, ”gammeldags” drosselspoler, som mange produktionsvirksomheder stadig bruger, fordi de kører upåklageligt i mere ekstreme miljøer. Armaturer med HF-forkoblinger kan for eksempel ikke holde til mængden af ammoniak i en svinestald eller tænder ikke, hvis temperaturen er under ti grader.

ENERGIOPTIMERING GIVER OVERSKUD

Frihedslund drives af Jarlfonden, der blev stiftet i 1949 af Aksel Jarl, og har til formål at drive læregård. Derfor har Frihedslund altid 5-7 landbrugselever ansat, hvoraf nogle arbejder i svineproduktionen. Målsætningen er at være en af landets bedste og mest eftertragtede lære pladser, der skaber nogle resultater med landbrugsarbejdet, og Frihedslund er faktisk tæt på at være blandt de ti pct. bedste svineproducenter i Danmark.

– Selvom vi er en fondsejet læregård, der blandt andet har til formål at ud danne landbrugselever, har vi også et an det formål, der hedder, at vi skal tjene penge, så vi kan blive ved med at være her og uddanne elever. Derfor gør vi meget for at tage vare på økonomien ved at finde ud af, hvor vi kan tjene mere, og hvor vi kan spare, understreger Frank Thulsted.

Har du også brug for hjælp?

Kontakt os nu

Samarbejdspartnere

Region Sjælland logo
Ajcon logo
DSV logo
Öxneholm logo
Roskilde Tekniske Skole logo
Novozymes logo
Skel.dk logo
Novo Nordisk logo
Odin Engineering logo
Frese logo