Ofte stillede spørgsmål til varmepumper
Sikre liv, værdier og egendom
Watt er elbranchens primære måleenhed og er et udtryk for strømmens effekt eller kraft. Når du f.eks. ønsker at blive klogere på, hvor effektiv og stærk din varmepump, dit køleskab eller din mikroovn er, så skal du kigge på elementets Watttal. Kilowatt, også forkortet kW, er én ud af flere mængdeangivelser med Watt. 1 kW svarer til 1000 Watt, imens f.eks. Megawatt er 1000 kW osv.
- Kilowatt-timer, også forkortet kWh, angiver mængden af strøm du bruger pr. time.
SEER-værdi står for ”Seasonal Energy Efficiency Ratio” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den mængde køling du får ud af din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl. Jo højere SEER-værdi, des mere effektiv er klimakølen i din varmepumpe.
SEER-værdien er, modsat EER-værdien, baseret på flere prøvninger og beregninger over et helt år, så den udsættes for langt flere forhold som højere og lavere temperaturer, mere og mindre vind osv. SEER-værdien kan derfor give dig et mere præcist billede af, hvordan din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl præsterer året rundt.
Eksempel: En luft-til-luft varmepumpe med klimakøl kan have en SEER-værdi på 4, hvilket betyder at varmepumpen i gennemsnit leverer 4 gange så meget energi end den elektriske energi den bruger.
EER-værdi står for ”Energy Efficient Ratio” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den mængde køling du får ud af din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl. Jo højere EER-værdi, des mere effektiv er klimakølen i din varmepumpe.
EER-værdi giver et øjebliksbillede af, hvor effektiv varmepumpen er, fordi den er baseret på en enkelt prøvning ved en bestemt temperatur. For en mere præcis information om din luft-til-luft varmepumpe, kan man se på anlæggets SEER-værdi, der tager højde for effektiviteten over et helt år og for de mange forskellige temperatur-, vind- og vejrforskelle vi har i Danmark.
Eksempel: En luft-til-vand varmepumpe kan have en EER-værdi på 4 når temperaturen udenfor er 4°C. Men skifter temperaturen, så kan EER-værdien ændre sig.
SCOP-værdi står for ”Seasonal Coefficient Of Performance” og angiver, ligesom COP-værdien, forholdet mellem den strøm du bruger og den varme du får. Forskellen ligger dog i, at SCOP-værdien giver en langt bedre indikation af varmepumpens effektivitet fordi den
- Er baseret på flere prøvninger fordelt over hele året
- Er baseret på langt flere beregninger
- Tager højde for temperaturskift og generelle forandringer i vind, vejr og årstider For SCOP-værdien gælder også at jo højere tal varmepumpen har, des mere effektiv er den.
- Eksempel: En luft-til-luft varmepumpe kan have en SCOP-værdi på 4, hvilket betyder at varmepumpen i gennemsnit leverer 4 gange så meget energi end den elektriske energi den bruger.
COP står for ”Coefficient Of Performance” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den varme du får. Jo højere COP-værdi, des mere effektiv er varmepumpen.
COP-værdien er en god guide til at få en idé om varmepumpens effektivitet, men er samtidig også afhængig af at temperaturen er den samme. Den tager med andre ord ikke højde for, at temperaturerne og årstiderne skifter. Her er SCOP-værdien en nyere og mere præcis effektivitetsmåling.
Selvom både COP og SCOP har samme fundament, så viser SCOP årsmiddelberegninger, alt imens COP kun giver et øjebliksbillede.
Eksempel:En luft-til-vand varmepumpe kan have en COP-værdi på 4 når temperaturen udenfor er 4°C og vandet har en fremløbstemperatur på 36°C. Men skifter temperaturen, så kan COP-værdien ændre sig.
Ja, vi hjælper dig gerne med at bortskaffe det gamle fyr. Vi tager et minimum for at tage det med, og du sparer dermed en masse tid og energi på selv at skulle komme af med det.
Nej. Det er desværre ikke muligt at montere din varmepumpe selv, da det er et lovkrav at varmepumper skal installeres af KMO-certificerede montører. Vi kan dog trøste dig med, at vi både kan fjerne din gamle varmekilde, montere din nye varmepumpe OG yde dig en fantastisk service med smil på læben og højt humør. Du får dermed lidt mere for pengene, og sparer samtidig din egen tid og energi.
En luft-til-luft varmepumpe kan typisk installeres på nogle timer, alt efter forholdene. En luft-til-vand varmepumpe kræver lidt mere, da vores montører skal grave rør ned til brugsvandet. Her tager installationen oftest kun 1-2 dage.
Vi går aldrig ned på kvaliteten og den gode service, men vi bestræber os altid på at udføre vores arbejde så hurtigt som muligt – selvom vi gerne ville blive lidt længere
Vi sælger mange varmepumper til sommerhus- og kolonihaveejere, fordi varmepumper er en billig og effektiv måde at holde dit fritidshjem varmt og/eller koldt når du er der. Samtidig kan du med 8/10 grader funktionen indstille varmepumpen til at varme op til enten 8 eller 10 grader og dermed holde huset tilpas varmt så du slipper for dårlig lugt, frosne rør osv. når huset står tomt.
Ja. Vores varmepumper kan godt alene stå for opvarmningen af huset op om vinteren. Det vigtigste er at monteringen af varmepumpen er lavet korrekt – og det sørger vi naturligvis for at den er.
Spørgsmålet om du kan varme hele huset op med kun 1 varmepumpe afhænger i høj grad af, hvordan dit hus er indrettet. Er huset stort eller har det mange forskudte rum, flere etager og lignende, så kan det være nødvendigt med flere varmepumper eller blot en større varmepumpe.
Er du i tvivl om, hvorvidt varmepumpen bliver for stor til dit hus, så anbefaler vi oftest at gå med en lidt større varmepumpe fremfor at vælge én der er for lille. En varmepumpe der er lidt for stor til huset har den fordel, at den kører mindre, fordi den har færre kvadratmeter at skulle varme op. Samtidig har de fleste af vores større varmepumper en højere SCOP-værdi, og vil derfor bruge mindre strøm og dermed give dig en betydelig besparelse. Vores varmepumper varierer i størrelse, styrke, SCOP-værdi osv. så vi kan sagtens finde en løsning der passer til dig og dit hus. Dette gælder dog kun for luft-til-luft varmepumper, da du ved luft-til-vand varmepumper kun vil have behov for 1.
Alle vores varmepumper er produceret så de afgiver mindst mulig støj. De højeste lyde på varmepumperne kommer fra dens udedel, hvorfor vi altid anbefaler at man gør sig nogle tanker om, hvor udedelen placeres. F.eks. fraråder vi at udedelen står for tæt på nabogrunden(e) eller soveværelsesvinduet. Støj er forskelligt fra person til person, hvilket er præcis hvorfor vi giver den slags anbefalinger med på vejen.
Jo koldere det er udenfor, des større er risikoen for sne og is. Begge dele kan lægge sig på bagsiden af udedelen, dvs. på selve ventilatoren. Når det sker, er varmepumpen programmeret til at afrime, så du undgår at der samler sig store mængder sne og is på ventilatoren, der kan ende med at stoppe det naturlige flow i varmepumpen. Når varmepumpens udedel afrimer, så vil dens indedel for en kort periode stoppe, men så snart sneen og isen er fjernet, så vil varmepumpen komme op og køre helt normalt igen.
8/15 graders funktion er de fleste af vores luft-til-luft varmepumper udstyret med. Funktionen gør det muligt at indstille varmepumpen til at varme op til enten 8 eller 15 grader og dermed holde huset tilpas varmt så du slipper for dårlig lugt, frosne rør osv. Vi oplever særligt stor succes med funktionen hos vores mange sommerhus- og kolonihavekunder, der i løbet af vinteren kan vedligeholde deres ejendomme uden at være fysisk til stede.
Ja, ved luft-til-luft varmepumper får du i selve prisen adgang til en meget nem og brugervenlig app. Ved en luft-til-vand varmepumpe følger app’en ikke med i prisen. Denne kan dog meget nemt tilkøbes, så du også her får muligheden for bl.a.
- At slå varmepumpen til/fra når du ikke er hjemme
- At regulere varmen i huset, når du ikke er hjemme.
Vi sørger naturligvis for, at du får en god introduktion til app’en, så du ved, hvordan den virker.
Der er ikke meget du behøver at gøre for at din varmepumpe kører som den skal. Skulle der være behov for f.eks. at justere trykket på pumpen, eller hvis du er i tvivl om rensningen af filteret, så sørger vi for at du får en manual med, når vi monterer din varmepumpe, så du altid har hjælpen lige ved hånden. Vi har også samlet en række typiske fejlmeldinger, så du også nemt kan rette dem selv når du står med din varmepumpe. Find fejlmeldingerne her
Ja, du kan justere varmen op og ned lige så ofte du vil og har brug for. Når vi kommer ud og monterer din varmepumpe, vil vi gennemgå alt med dig, herunder hvordan du ændrer temperaturen på din varmepumpe. Vi sørger for, at du ikke er i tvivl om, hvordan du kan justere på varmen – fordi vi kan!
Alle vores varmepumper indeholder kølemiddel, hvoraf de fleste bruger det populære og mere miljøvenlige R32 kølemiddel. Kølemidlet er én af de afgørende elementer i varmepumpen, da det er den der sørger for at varmen fra udeluften transporteres fra fordamperen (udedelen) og videre til kompressoren. Kølemidlet har den massive fordel, at den kan skifte tilstand når den udsættes for højere og lavere temperaturer. I skiftet fra væske til gas optages energi, alt imens der i skiftet fra gas til væske frigives energi, som er det der giver basis for produktion af varme.
I Danmark er det et lovkrav at få foretaget et serviceeftersyn på sin varmepumpe, hvis denne har mere end 1 kg kølemiddel i sig. Dette skyldes at kølemidlet i vores varmepumper er en gasart, der kræver håndtering af certificerede montører. Udover det så opretholder du producentens garanti når du får foretaget det årlige serviceeftersyn.
Vi anbefaler at rense filteret 1 gang om måneden for at være sikker på at varmepumpen kører optimalt. Holder du din varmepumpe fri for skidt, støv osv., ja så sørger du samtidig for at varmepumpen bliver ved med at bruge et minimum af strøm.
Holdbarheden på mange af vores varmepumper er på over 10-15 år. Det kræver dog at varmepumpen vedligeholdes i form af det årlige serviceeftersyn, som vi kan komme og lave for dig. På den måde kan du også sikre dig, at alt er som det skal være på din varmepumpe.
Varmepumper, om det er en luft-til-luft eller en luft-til-vand varmepumpe, så kræver de meget lidt vedligehold, sammenlignet med andre varmeløsninger som f.eks. et træpille-, olie- eller gasfyr. Udover det årlige serviceeftersyn, som vi kan komme og lave for dig, så kræver varmepumper blot at du holder filtrene rene for at få mest mulig effekt ud af dem.
Hvor meget strøm en varmepumpe bruger er ikke helt så ligetil at svare på, simpelthen fordi vi som mennesker har forskellige præferencer når det kommer til temperaturer. Udover det så afhænger det også af f.eks. hvor godt huset er isoleret og altså, hvor meget modstand varmepumpen møder, når den forsøger at varme huset op, og af hvor koldt der er udenfor. Du kan dog bruge varmepumpens SCOP-værdi som pejlemærke på, hvor meget strøm du bruger. SCOPværdien kan du læse mere om her. (rul ned til spørgsmålet om SCOP-værdi) Generelt har vores varmepumper en høj SCOP-værdi, og du vil derfor opleve en besparelse når du køber en varmepumpe hos os.
En varmepumpe kræver ikke meget plads, og slet ikke sammenlignet med andre varmeløsninger som f.eks. olie- eller gasfyr. Både ude- og indedelen på vores varmepumper er lavet så lille og praktisk som muligt, og kan nemt placeres på af væggen både ude og inde. Vi mener derfor at vores varmepumper er gode løsninger, der ikke optager alt for meget plads i dit hjem.
Placeringen af din varmepumpe afhænger meget af bl.a. hvordan dit hus er indrettet, men i høj grad også af, hvilket rum du opholder dig mest i og vil have varmet op hurtigst. Startende med varmepumpens udedel, gælder følgende:
- Udedelen skal stå ude i det fri og med fri passage til ventilatoren, for at kunne opsamle varmen i luften. Dette er afgørende for varmepumpens virke. Læs mere om, hvordan varmepumper virker på enten ”hvordan virker en luft-til-luft varmepumpe” eller ”hvordan virker en luft-til-vand varmepumpe” (link til den del af hjemmesiden, hvor det står)
- Vi anbefaler at hæve varmepumpens udedel små 10-20 centimeter, for at undgå at der samler sig unødvendigt meget kondensvand under udedelen.
- Udedelen placeres så tæt under indgangshullet til indedelen, som muligt. Indedelen
- Vi anbefaler at placere indedelen på ydermuren ud mod varmepumpens udedel. Det gør vi bl.a. fordi du slipper for at skulle have lagt længere rør imellem varmepumpens inde- og udedel. Udover det så undgår du også at skulle have en pumpe til at fjerne kondensvand fra indedelen, hvis du har en varmepumpe med klimakøl, som du bruger om sommeren.
Andre tanker du skal gøre dig er, hvilket rum du opholder dig mest i og dermed vil have varmet op hurtigst. Eksempelvis monterer vi mange varmepumper i husets køkken/alrum eller stue, da de ofte er de største og mest brugte rum.
Hvor stor din varmepumpe skal være afhænger af flere faktorer, herunder bl.a.
- Husets størrelse
- Husets indretning
- Hvor god isoleringen er
- Hvor mange beboere der er i huset
- Din præference til indetemperatur
Det er derfor svært at give et konkret svar på spørgsmålet Vi kan dog anbefale at gøre brug af vores energiberegner, der guider dig til, hvad størrelse varmepumpe du skal bruge
En varmepumpe er ikke helt CO2-neutral, da den trods alt bruger elektricitet til varmepumpens kompressor. Sammenligner du dog med en elradiator, et olie- eller gasfyr, så er der stor forskel. En varmepumpe er primært drevet af luft udefra, og bruger kun det minimale af strøm, så du gør dig selv og miljøet en tjeneste ved at skifte til en varmepumpe.
Energitilskud er, som håndværkerfradraget, en støtteordning til dig, der planlægger at igangsætte et energiforbedringsprojekt. Du kan få energitilskud når du køber en luft-til-luft varmepumpe, hvis du køber én af de varmepumper der fremgår af Energistyrelsens varmepumpeliste, og hvis du godkendes til tilskuddet. Vigtigt er det, at projektet har til formål at udnytte mere af jordens naturlige ressourcer og mindre fossile brændstoffer og andre miljøskadelige løsninger. Inde på Energistyrelsens hjemmeside kan du læse mere om støtteordningen og også se, om du kan få tilskud til dit projekt.
Vores varmepumper er både tidsmæssigt og økonomisk billige at vedligeholde. Den umiddelbart største og vigtigste udgift er det årlige serviceeftersyn, der typisk koster det samme som et eftersyn på dit olie- eller gasfyr. Udover det er det minimale beløb du kan komme til at skulle bruge på vedligehold.
Ligesom ved spørgsmålet om, hvor meget strøm en varmepumpe bruger, så er det heller ikke helt så enkelt at svare på, hvad en varmepumpe koster i drift. En varmepumpe kører på el ligesom elradiatorer, elvarmeblæsere og lignende gør, Forskellen er dog, at varmepumper også ernæres af den varmeenergi fra jordens naturlige ressourcer. Energien fra disse udnytter varmepumpen i stor stil, hvorfor elforbruget vil være betydeligt lavere.
Det er dog også her vigtigt her at se på varmepumpens SCOP-værdi, husets isolering, udetemperaturen osv. Jo højere SCOP-værdi, des mindre strøm bruger den – men jo dårligere huset er isoleret, des mere strøm skal varmepumpen bruge for at kunne varme huset op. Der er derfor stort potentiale til en god besparelse, hvis man har de rette forudsætninger for en varmepumpeløsning.
At få en teknisk rådgiver ud for at kigge på din nuværende installation koster ikke noget – det hører til det gratis og uforpligtende tilbud. Her vil vores montører bruge deres tid på at kigge på huset, snakke med dig og derfra vurdere behovene. Herefter har du et bedre overblik over dine muligheder, og kan tage stilling til, om du ønsker at indgå et samarbejde med os ed os.
Har jeg et vandbåret varmesystem?
- For at få en luft-til-vand varmepumpe er det vigtigt at dit hus har et vandbåret varmesystem, der kan opvarme centralvarmevandet.
Er der plads til de udvendige og indvendige dele af luft-til-vand varmepumpen?
- Det er vigtigt at se godt efter, om du har den plads der skal til for at både den udvendige og indvendige del af varmepumpen kan være i dit hus.
Er det muligt at placere luft-til-vand varmepumpen væk fra mine naboers lydrækkevidde?
- Vi anbefaler at du tager højde for at den udvendige del af varmepumpen kan placeres så langt fra dine naboer som muligt. Anlægget larmer ikke meget, men vil summe svagt året rundt, og kan støje mere i de kolde måneder.
Hvordan er mit hus isoleret?
- Jo bedre huset er isoleret, desto bedre er varmeløsningen for din økonomi. Isoleringen er dog ingen hindring for anskaffelsen af en varmepumpe, og vi vil naturligvis guide dig til den bedste løsning, så du får mest muligt ud af din nye varmepumpe.
Kan jeg skifte min nuværende varmekilde ud med en luft-til-vand varmepumpe?
- Du kan altid skifte til en luft-til-vand varmepumpe, hvis det er en mulighed for dig. Sidder du med et olie- eller gasfyr, eller har du elvarme, så mener vi uden tvivl at en luft-til-vand varmepumpe kunne være løsningen for dig.
Påtænker du at bruge luft-til-vand varmepumpen som supplerende varmekilde?
- Hvis du har gjort dig tanker om, at bruge luft-til-vand varmepumpen som supplerende varmekilde, så vil vi klart anbefale at du vælger en luft-til-luft varmepumpe. (indsæt muligheden for at kunne gå direkte til luft-til-luft varmepumperne i stedet)
- Vi anbefaler en luft-til-vand varmepumpe som en totalløsning, da pumpen sørger for at sprede varme igennem dine radiatorer, din gulvvarme og til opvarmning af dit brugsvand.