Ofte stillede spørgsmål til elinstallation
Nødvendig energiforsyning i en moderne verden
Et eleftersyn følger med huseftersynsordningen af den simple grund at sælger hæfter for ansvaret for fejl og mangler i op til 10 år efter salg af boligen.
Men med et eleftersyn kan sælger i forbindelse med handlen af boligen, fraskrive sig ansvaret, også selvom der skulle være ulovlige elinstallationer eller lignende.
Et eleftersyn har til formål at give en samlet rapport over boligens synlige elinstallationer. Når vi kommer forbi, vil vi gennemgå alle synlige elinstallation og foretage stikprøvekontrol på dem. Undervejs noterer vi både det der fungerer og er udført i overensstemmelse med gældende lovgivning på det tidspunkt, hvorpå de er blevet udført , men også det der ikke lever op til kravene eller som decideret mangler.
Efter endt gennemgang udarbejdes en såkaldt eleftersynsrapport, der giver et overblik over alle installationer og som udpeger de fejl og mangler der er vigtige at få udbedret.
Eleftersyn må kun udføres af autoriserede installatørvirksomheder, der har den nødvendige uddannelse til at kunne vurdere de elektriske installationer og bedømme om de udført i overensstemmelse med gældende lovgivning på det tidspunkt, hvorpå de er blevet udført.
Installationen af et ventilationsanlæg tager typisk 1-2 dage og er dermed hurtigt overstået
Vores ventilationsanlæg larmer meget lidt, da de er udstyret med både filtre og lyddæmpere der alt sammen dæmper lydene fra anlægget. Du vil derfor ikke blive generet af ventilationsanlægget.
Vores ventilationsanlæg kan betjenes enten i form af en trådløs fjernbetjening eller en betjeningsenhed på væggen. Du skal derfor ikke i direkte kontakt med selve anlægget, men kan blot justere på det fra sofaen eller væggen
Hvis du sørger for at udskifte filtrene 3-4 gange årligt, og mindst 1 gang om året får foretaget et eftersyn af anlægget, så kan du meget vel have et ventilationsanlæg der holder ca. 15-20 år
Et ventilationsanlæg kræver ikke meget vedligehold – det er dog vigtigt at huske de gange det så er påkrævet. Først og fremmest er det vigtigt at udskifte filtrene med jævne mellemrum, så de ikke stopper til og overbelaster anlægget. Vi anbefaler at skifte filteret 3-4 gange årligt. Herefter er gennemgang af anlægget ca. 1 gang om året nødvendigt, for at sikre at det kører som det skal. Hvis det ikke gør, kan du hurtigere handle på eventuelle fejl og mangler, og sikre at dit ventilationsanlæg holder længere. Der kan på de enkelte ventilationsanlæg foreligge andre mindre vedligeholdelsesopgaver, som vi altid anbefaler at man lige kigger på.
Hvor meget strøm et ventilationsanlæg bruger, afhænger af flere ting, som bl.a.
- Hvilket anlæg du vælger at købe
- Hvordan og hvor ofte du bruger det
Vi anbefaler at læse på det enkelte ventilationsanlæg, hvad der her står om forventet strømforbrug
Placeringen af dit ventilationsanlæg bestemmer du som oftest selv. Hvor du placerer det, afhænger af, hvorvidt det må være synligt, eller om du foretrækker at det gemmes væk
Varmegenvinding betyder, at varmen i indeluften bruges til opvarmning af den køligere udeluft. Du genanvender med andre ord selve varmeenergien i den luft der suges ud, og bruger den energi til at opvarme den luft der suges ind. På den måde kan du genvinde op til 80-90% af varmen, og bruger dermed meget lidt strøm.
Et ventilationsanlæg med varmegenvinding trækker den indelukkede, varme og fugtige indeluft ud og erstatter den med frisk luft udefra. Den kølige udeluft der er på vej ind i ejendommen, varmes op af den varme indeluft der er på vej ud , og det sker alt sammen i varmeveksleren i anlægget. På den måde genanvendes varmeenergien i udsugningsluften, og er derfor en miljøvenlig måde at få frisket ejendommens indeluft op
Ja, alle huse kan få et ventilationsanlæg.
Jo. Det er noget af det nemmeste at åbne vinduerne i ejendommen og lufte ud på den måde. Det anbefales at man lufter ud 2-3 gange om dagen i omkring 20 minutter, for at få skiftet den varme og fugtige indeluft ud med den friske og rene udeluft. Har du tiden og tålmodigheden til selv at åbne vinduer og sørge for luftudvekslingen, så er et ventilationsanlæg måske ikke så relevant. Dog oplever vi mange, der foretrækker at købe et ventilationsanlæg, fordi man her slipper for det manuelle arbejde og fordi man sikrer sig at der sker en kontinuerlig udskiftning af luften. For allergikere viser det sig også at være en fordel med et ventilationsanlæg, fordi man ved køb af et filter, kan bremse pollen ol. for at komme ind i ejendommen.
Vi forstår godt at det kan lyde skræmmende at skulle have udeluften ind i ejendommen, hvis du lider af f.eks. pollen-, birk- eller græsallergi. Vi oplever dog, at de fleste af vores kunder oplever betydelige forbedringer efter at have installeret et ventilationsanlæg, og det på trods af at indeklimaet indeholder udeluft. Én af grundene til, at vi ikke fraråder dem med allergi at købe et ventilationsanlæg skyldes, at man har mulighed for at tilkøbe et filter, der fjerner bl.a. pollen fra udeluften, så den ikke kommer ind i ejendommen.
Der er flere fordele ved at ventilere din ejendom:
- Du får et godt og sundt indeklima
- Du beskytter dig selv og din ejendom mod bl.a., råd og skimmelsvamp, som opstår ved bl.a. at have et meget fugtigt indeklima
- Du kan forbedre dine allergiske reaktioner
Et eleftersyn er, sammen med en tilstandsrapport, en del af huseftersynsordningen, hvis hovedformål er at beskytte køber og sælger ifm. køb eller salg af en ejendom. Ved et eleftersyn gennemgås bl.a. ejendommens elinstallationer for at se om de er lovlige og om de fungerer eller trænger til udskiftning. Ved gennemgangen af husets elinstallationer udføres en såkaldt elinstallationsrapport, hvori hele gennemgangen af ejendommen er skrevet ned.
Når din LED-pære ikke længere duer, så skal de blot sorteres som elektronik på din lokale genbrugsplads. LED-pærer regnes nemlig for at være elektronik, eftersom der hverken er kviksølv eller andre tungmetaller og de forskellige dele i pæren kan typisk genbruges. På den måde er de også langt mere miljøvenlige, sammenlignet med andre lyskilder.
LED kommer med mange fordele, som bl.a. at belysningen
- Er meget energieffektiv sammenlignet med traditionel belysning
- Kræver meget lidt vedligeholdelse
- Er meget energibesparende – du kan ved køb af LED-pærer spare op til 4-5 gange så meget på dit elforbrug
- Har en meget længere levetid – ved typisk brug på omkring de 1.000 timer årligt, kan du have en pære der holder op til 10-15 år
- Har fuld effekt fra starten af, så du ikke skal vente på at rummet lyses op til det du vil have det til
- Kan ofte reguleres, så du kan dæmpe og hæve lysets styrke ud fra, hvilket behov du har
- Er langt mere miljøvenlig og sikker, idet LED-pærer er fri for kviksølv og andre tungmetaller
- Påvirkes ikke af rystelser, som vi kender det fra f.eks. en glødepære. Den har en tråd siddende i pæren, der kan reagere på rystelserne og endda gå i stykker som følge heraf
I dag kan meget LED dæmpes, da det også er et stigende ønske fra flere og flere at kunne både personliggøre samt modificere hjemmet ud fra egne præferencer, ønsker og behov. Det er dog ikke alle LED-pærer der kan dæmpes, og det kan også ske at du må udskifte din nuværende lysdæmper til én der er tilpasset LED. Det skyldes bl.a. at LED har et meget lavere effektforbrug og en noget anden elektronik end den man kender fra andre lyssystemer.
LED er meget mere miljøvenligt, sammenlignet med andre lyskilder. Den bruger nær så meget energi og så indeholder den hverken kviksølv eller andre tungmetaller, der kan forurene naturen. Udover det er den heller ikke lige så skadelig for miljøet at fremstille, sammenlignet med andre lyskilder.
LED har et lavere strømforbrug og kan spare dig for meget energi. Modsat andre lyskilder som f.eks. glødelampen, der skaber lys vha. varme og på den måde bruger meget energi, så omdanner LED den elektriske energi fra strømmen direkte til lysenergi. Det kan den, fordi LED som lysdiode indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys. Hvor meget du så sparer, det afhænger bl.a. af din nuværende lyskilde og dit lysforbrug. Du kan inde på Energistyrelsens hjemmeside bl.a. indtaste, hvilken lyskilde du bruger, hvor længe du bruger det og ud fra de tal, vil den give dig et tal på, hvor meget du sparer ved at skifte til LED. Du finder beregneren her
LED-pærer kan være dyrere i indkøb, sammenlignet med, hvis du købte halogen- eller glødepærer. Det er dog så vigtigt at tænke over, hvor lang levetid en LED-pære typisk har, og hvor meget mindre energi de bruger. Ifølge Energistyrelsen kan du spare ca. 240 kr. om året ved at skifte til en LED-pære, og samtidig så forventes pæren at bruge 4-5 gange mindre energi og holde 8-13 år længere end f.eks. halogenpæren. Du vil derfor over længere tid opleve at dine dyrere LED-pærer bringer mange flere fordele og besparelser med dig.
Når du skal købe LED-pærer, så er det vigtigst for dig at kigge på lumen. Lumen siger noget om styrken på lyset, og jo højere lumen-tal, des stærkere lys. Watt står dog ofte på emballagerne, og det skyldes at Watt beskriver, hvor meget energi det kræver at producere lumen. Du skal derfor først og fremmest vurdere, hvor du skal bruge LED-pæren, og hvor kraftigt eller svagt lyset skal være. Derefter kan du så vælge at kigge på Watt-tallet, hvis du vil holde øje med, hvor energieffektiv din pære er.
LED kommer, ligesom andre typer af lyskilder, med forskellige farvetemperaturer. Farvetemperatur er generelt et udtryk for, hvorvidt vi oplever lys som værende varmt eller koldt. Én af de mest almindelige farvetemperaturer er omkring de 2700 kelvin, hvilket vi også typisk anbefaler vores kunder, og det skyldes det varme og naturlige lys du får. Noget andet vi også typisk foreslår er at gå med en LED-pære på omkring de 3000-4000 kelvin, hvis du skal bruge det til at arbejde. Det skaber et hvidt og fokuseret lys, så du kan føle dig frisk og ikke bliver træt i øjne eller krop. Men hvor mange kelvin din LED skal være på, afhænger uden tvivl af, hvor det skal bruges og hvilke præferencer du selv har.
LED står for Light Emitting Diode, også kaldet lysdiode på dansk, og er en lyskilde præcis som halogen, glødepærer mm. LED fungerer på den måde, at en LED-pære indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED, så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys