Ofte stillede spørgsmål - FAQ
Har du spørgsmål til varmepumper, ventilation, solceller eller lignende? Så tag et kig på nedenstående spørgsmål og svar og se om du kan finde svar på dine spørgsmål.
Skulle der være noget mere specifikt, som vi ikke har dækket, så tag endelig fat i os via vores kontaktformular.
FAQ - varmepumper
Watt er elbranchens primære måleenhed og er et udtryk for strømmens effekt eller kraft. Når du f.eks. ønsker at blive klogere på, hvor effektiv og stærk din varmepump, dit køleskab eller din mikroovn er, så skal du kigge på elementets Watttal. Kilowatt, også forkortet kW, er én ud af flere mængdeangivelser med Watt. 1 kW svarer til 1000 Watt, imens f.eks. Megawatt er 1000 kW osv.
- Kilowatt-timer, også forkortet kWh, angiver mængden af strøm du bruger pr. time.
SEER-værdi står for ”Seasonal Energy Efficiency Ratio” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den mængde køling du får ud af din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl. Jo højere SEER-værdi, des mere effektiv er klimakølen i din varmepumpe.
SEER-værdien er, modsat EER-værdien, baseret på flere prøvninger og beregninger over et helt år, så den udsættes for langt flere forhold som højere og lavere temperaturer, mere og mindre vind osv. SEER-værdien kan derfor give dig et mere præcist billede af, hvordan din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl præsterer året rundt.
Eksempel: En luft-til-luft varmepumpe med klimakøl kan have en SEER-værdi på 4, hvilket betyder at varmepumpen i gennemsnit leverer 4 gange så meget energi end den elektriske energi den bruger.
EER-værdi står for ”Energy Efficient Ratio” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den mængde køling du får ud af din luft-til-luft varmepumpe med klimakøl. Jo højere EER-værdi, des mere effektiv er klimakølen i din varmepumpe.
EER-værdi giver et øjebliksbillede af, hvor effektiv varmepumpen er, fordi den er baseret på en enkelt prøvning ved en bestemt temperatur. For en mere præcis information om din luft-til-luft varmepumpe, kan man se på anlæggets SEER-værdi, der tager højde for effektiviteten over et helt år og for de mange forskellige temperatur-, vind- og vejrforskelle vi har i Danmark.
Eksempel: En luft-til-vand varmepumpe kan have en EER-værdi på 4 når temperaturen udenfor er 4°C. Men skifter temperaturen, så kan EER-værdien ændre sig.
SCOP-værdi står for ”Seasonal Coefficient Of Performance” og angiver, ligesom COP-værdien, forholdet mellem den strøm du bruger og den varme du får. Forskellen ligger dog i, at SCOP-værdien giver en langt bedre indikation af varmepumpens effektivitet fordi den
- Er baseret på flere prøvninger fordelt over hele året
- Er baseret på langt flere beregninger
- Tager højde for temperaturskift og generelle forandringer i vind, vejr og årstider For SCOP-værdien gælder også at jo højere tal varmepumpen har, des mere effektiv er den.
- Eksempel: En luft-til-luft varmepumpe kan have en SCOP-værdi på 4, hvilket betyder at varmepumpen i gennemsnit leverer 4 gange så meget energi end den elektriske energi den bruger.
COP står for ”Coefficient Of Performance” og angiver forholdet mellem den strøm du bruger og den varme du får. Jo højere COP-værdi, des mere effektiv er varmepumpen.
COP-værdien er en god guide til at få en idé om varmepumpens effektivitet, men er samtidig også afhængig af at temperaturen er den samme. Den tager med andre ord ikke højde for, at temperaturerne og årstiderne skifter. Her er SCOP-værdien en nyere og mere præcis effektivitetsmåling.
Selvom både COP og SCOP har samme fundament, så viser SCOP årsmiddelberegninger, alt imens COP kun giver et øjebliksbillede.
Eksempel:En luft-til-vand varmepumpe kan have en COP-værdi på 4 når temperaturen udenfor er 4°C og vandet har en fremløbstemperatur på 36°C. Men skifter temperaturen, så kan COP-værdien ændre sig.
Ja, vi hjælper dig gerne med at bortskaffe det gamle fyr. Vi tager et minimum for at tage det med, og du sparer dermed en masse tid og energi på selv at skulle komme af med det.
Nej. Det er desværre ikke muligt at montere din varmepumpe selv, da det er et lovkrav at varmepumper skal installeres af KMO-certificerede montører. Vi kan dog trøste dig med, at vi både kan fjerne din gamle varmekilde, montere din nye varmepumpe OG yde dig en fantastisk service med smil på læben og højt humør. Du får dermed lidt mere for pengene, og sparer samtidig din egen tid og energi.
En luft-til-luft varmepumpe kan typisk installeres på nogle timer, alt efter forholdene. En luft-til-vand varmepumpe kræver lidt mere, da vores montører skal grave rør ned til brugsvandet. Her tager installationen oftest kun 1-2 dage.
Vi går aldrig ned på kvaliteten og den gode service, men vi bestræber os altid på at udføre vores arbejde så hurtigt som muligt – selvom vi gerne ville blive lidt længere
Vi sælger mange varmepumper til sommerhus- og kolonihaveejere, fordi varmepumper er en billig og effektiv måde at holde dit fritidshjem varmt og/eller koldt når du er der. Samtidig kan du med 8/10 grader funktionen indstille varmepumpen til at varme op til enten 8 eller 10 grader og dermed holde huset tilpas varmt så du slipper for dårlig lugt, frosne rør osv. når huset står tomt.
Ja. Vores varmepumper kan godt alene stå for opvarmningen af huset op om vinteren. Det vigtigste er at monteringen af varmepumpen er lavet korrekt – og det sørger vi naturligvis for at den er.
FAQ - Ventilation
Installationen af et ventilationsanlæg tager typisk 1-2 dage og er dermed hurtigt overstået
Vores ventilationsanlæg larmer meget lidt, da de er udstyret med både filtre og lyddæmpere der alt sammen dæmper lydene fra anlægget. Du vil derfor ikke blive generet af ventilationsanlægget.
Vores ventilationsanlæg kan betjenes enten i form af en trådløs fjernbetjening eller en betjeningsenhed på væggen. Du skal derfor ikke i direkte kontakt med selve anlægget, men kan blot justere på det fra sofaen eller væggen
Hvis du sørger for at udskifte filtrene 3-4 gange årligt, og mindst 1 gang om året får foretaget et eftersyn af anlægget, så kan du meget vel have et ventilationsanlæg der holder ca. 15-20 år
Et ventilationsanlæg kræver ikke meget vedligehold – det er dog vigtigt at huske de gange det så er påkrævet. Først og fremmest er det vigtigt at udskifte filtrene med jævne mellemrum, så de ikke stopper til og overbelaster anlægget. Vi anbefaler at skifte filteret 3-4 gange årligt. Herefter er gennemgang af anlægget ca. 1 gang om året nødvendigt, for at sikre at det kører som det skal. Hvis det ikke gør, kan du hurtigere handle på eventuelle fejl og mangler, og sikre at dit ventilationsanlæg holder længere. Der kan på de enkelte ventilationsanlæg foreligge andre mindre vedligeholdelsesopgaver, som vi altid anbefaler at man lige kigger på.
Hvor meget strøm et ventilationsanlæg bruger, afhænger af flere ting, som bl.a.
- Hvilket anlæg du vælger at købe
- Hvordan og hvor ofte du bruger det
Vi anbefaler at læse på det enkelte ventilationsanlæg, hvad der her står om forventet strømforbrug
Placeringen af dit ventilationsanlæg bestemmer du som oftest selv. Hvor du placerer det, afhænger af, hvorvidt det må være synligt, eller om du foretrækker at det gemmes væk
Varmegenvinding betyder, at varmen i indeluften bruges til opvarmning af den køligere udeluft. Du genanvender med andre ord selve varmeenergien i den luft der suges ud, og bruger den energi til at opvarme den luft der suges ind. På den måde kan du genvinde op til 80-90% af varmen, og bruger dermed meget lidt strøm.
Et ventilationsanlæg med varmegenvinding trækker den indelukkede, varme og fugtige indeluft ud og erstatter den med frisk luft udefra. Den kølige udeluft der er på vej ind i ejendommen, varmes op af den varme indeluft der er på vej ud , og det sker alt sammen i varmeveksleren i anlægget. På den måde genanvendes varmeenergien i udsugningsluften, og er derfor en miljøvenlig måde at få frisket ejendommens indeluft op
Ja, alle huse kan få et ventilationsanlæg.
FAQ - belysning
Når din LED-pære ikke længere duer, så skal de blot sorteres som elektronik på din lokale genbrugsplads. LED-pærer regnes nemlig for at være elektronik, eftersom der hverken er kviksølv eller andre tungmetaller og de forskellige dele i pæren kan typisk genbruges. På den måde er de også langt mere miljøvenlige, sammenlignet med andre lyskilder.
LED kommer med mange fordele, som bl.a. at belysningen
- Er meget energieffektiv sammenlignet med traditionel belysning
- Kræver meget lidt vedligeholdelse
- Er meget energibesparende – du kan ved køb af LED-pærer spare op til 4-5 gange så meget på dit elforbrug
- Har en meget længere levetid – ved typisk brug på omkring de 1.000 timer årligt, kan du have en pære der holder op til 10-15 år
- Har fuld effekt fra starten af, så du ikke skal vente på at rummet lyses op til det du vil have det til
- Kan ofte reguleres, så du kan dæmpe og hæve lysets styrke ud fra, hvilket behov du har
- Er langt mere miljøvenlig og sikker, idet LED-pærer er fri for kviksølv og andre tungmetaller
- Påvirkes ikke af rystelser, som vi kender det fra f.eks. en glødepære. Den har en tråd siddende i pæren, der kan reagere på rystelserne og endda gå i stykker som følge heraf
I dag kan meget LED dæmpes, da det også er et stigende ønske fra flere og flere at kunne både personliggøre samt modificere hjemmet ud fra egne præferencer, ønsker og behov. Det er dog ikke alle LED-pærer der kan dæmpes, og det kan også ske at du må udskifte din nuværende lysdæmper til én der er tilpasset LED. Det skyldes bl.a. at LED har et meget lavere effektforbrug og en noget anden elektronik end den man kender fra andre lyssystemer.
LED er meget mere miljøvenligt, sammenlignet med andre lyskilder. Den bruger nær så meget energi og så indeholder den hverken kviksølv eller andre tungmetaller, der kan forurene naturen. Udover det er den heller ikke lige så skadelig for miljøet at fremstille, sammenlignet med andre lyskilder.
LED har et lavere strømforbrug og kan spare dig for meget energi. Modsat andre lyskilder som f.eks. glødelampen, der skaber lys vha. varme og på den måde bruger meget energi, så omdanner LED den elektriske energi fra strømmen direkte til lysenergi. Det kan den, fordi LED som lysdiode indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys. Hvor meget du så sparer, det afhænger bl.a. af din nuværende lyskilde og dit lysforbrug. Du kan inde på Energistyrelsens hjemmeside bl.a. indtaste, hvilken lyskilde du bruger, hvor længe du bruger det og ud fra de tal, vil den give dig et tal på, hvor meget du sparer ved at skifte til LED. Du finder beregneren her
LED-pærer kan være dyrere i indkøb, sammenlignet med, hvis du købte halogen- eller glødepærer. Det er dog så vigtigt at tænke over, hvor lang levetid en LED-pære typisk har, og hvor meget mindre energi de bruger. Ifølge Energistyrelsen kan du spare ca. 240 kr. om året ved at skifte til en LED-pære, og samtidig så forventes pæren at bruge 4-5 gange mindre energi og holde 8-13 år længere end f.eks. halogenpæren. Du vil derfor over længere tid opleve at dine dyrere LED-pærer bringer mange flere fordele og besparelser med dig.
Når du skal købe LED-pærer, så er det vigtigst for dig at kigge på lumen. Lumen siger noget om styrken på lyset, og jo højere lumen-tal, des stærkere lys. Watt står dog ofte på emballagerne, og det skyldes at Watt beskriver, hvor meget energi det kræver at producere lumen. Du skal derfor først og fremmest vurdere, hvor du skal bruge LED-pæren, og hvor kraftigt eller svagt lyset skal være. Derefter kan du så vælge at kigge på Watt-tallet, hvis du vil holde øje med, hvor energieffektiv din pære er.
LED kommer, ligesom andre typer af lyskilder, med forskellige farvetemperaturer. Farvetemperatur er generelt et udtryk for, hvorvidt vi oplever lys som værende varmt eller koldt. Én af de mest almindelige farvetemperaturer er omkring de 2700 kelvin, hvilket vi også typisk anbefaler vores kunder, og det skyldes det varme og naturlige lys du får. Noget andet vi også typisk foreslår er at gå med en LED-pære på omkring de 3000-4000 kelvin, hvis du skal bruge det til at arbejde. Det skaber et hvidt og fokuseret lys, så du kan føle dig frisk og ikke bliver træt i øjne eller krop. Men hvor mange kelvin din LED skal være på, afhænger uden tvivl af, hvor det skal bruges og hvilke præferencer du selv har.
LED står for Light Emitting Diode, også kaldet lysdiode på dansk, og er en lyskilde præcis som halogen, glødepærer mm. LED fungerer på den måde, at en LED-pære indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED, så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys
FAQ - Eleftersyn
Et eleftersyn følger med huseftersynsordningen af den simple grund at sælger hæfter for ansvaret for fejl og mangler i op til 10 år efter salg af boligen.
Men med et eleftersyn kan sælger i forbindelse med handlen af boligen, fraskrive sig ansvaret, også selvom der skulle være ulovlige elinstallationer eller lignende.
Et eleftersyn har til formål at give en samlet rapport over boligens synlige elinstallationer. Når vi kommer forbi, vil vi gennemgå alle synlige elinstallation og foretage stikprøvekontrol på dem. Undervejs noterer vi både det der fungerer og er udført i overensstemmelse med gældende lovgivning på det tidspunkt, hvorpå de er blevet udført , men også det der ikke lever op til kravene eller som decideret mangler.
Efter endt gennemgang udarbejdes en såkaldt eleftersynsrapport, der giver et overblik over alle installationer og som udpeger de fejl og mangler der er vigtige at få udbedret.
Eleftersyn må kun udføres af autoriserede installatørvirksomheder, der har den nødvendige uddannelse til at kunne vurdere de elektriske installationer og bedømme om de udført i overensstemmelse med gældende lovgivning på det tidspunkt, hvorpå de er blevet udført.
Et eleftersyn er, sammen med en tilstandsrapport, en del af huseftersynsordningen, hvis hovedformål er at beskytte køber og sælger ifm. køb eller salg af en ejendom. Ved et eleftersyn gennemgås bl.a. ejendommens elinstallationer for at se om de er lovlige og om de fungerer eller trænger til udskiftning. Ved gennemgangen af husets elinstallationer udføres en såkaldt elinstallationsrapport, hvori hele gennemgangen af ejendommen er skrevet ned.
FAQ - Solceller
En solcelle er bygget op af 7 “lag”. Fra øverste lag til nederste:
- Anti-refleksivt glas
- Et lag EVA-film
- Siliciumceller
- Et lag EVA-film
- En bagplade
- En junction-box dvs. en boks til elektriske forbindelser
- En aluminiumsramme
Ja. Der er primært 3 typer af solceller, og der er nogle forskelle på dem. Der findes:
- Monokrystallinske solceller
- Polykrystallinske solceller
- Tyndfilmssolceller
Monokrystallinske solceller
Monokrystallinske solceller er kendetegnet ved at have en ensartet enten sort eller grå overflade. En sådan overflade kan opnås, fordi en monokrystallinsk solcelle kun består af 1 krystalstruktur, som peger i den samme retning. Den glatte, ensartede og blanke sorte overflade er, sammen med de monokrystallinske solcellers høje virkningsgrad, nogle af grundene til, hvorfor denne type solceller er de mest eftertragtede. Monokrystallinske solceller er fra udgangspunktet runde i hjørnerne, men vil ofte blive skåret ud i firkanter, når der er behov for et endnu mere effektivt solcelleanlæg. Et solcelleanlæg med monokrystallinske solceller er sammensat af selve cellerne, som monteres på et gitter af metal og pakkes ind i 2 lag glas og/eller plast. I dag monteres mange solceller på en hvid baggrund, fremfor en sort, fordi den hvide farve reflekterer lyset der trænger igennem solcellerne. Solcellerne opfanger alt det de kan fra sollyset, men for at undgå at de bliver for varme, så har man fundet ud af at de skal monteres på en hvid baggrund. Ved at reflektere lyset tilbage, så holdes solcellerne afkølet og solcellerne fungerer mere effektivt. Ud fra mange års test af denne type solceller, vurderes et solcelleanlæg med monokrystallinske solceller at kunne udnytte mellem 15-18% af solens energi og at kunne holde mellem 30-40 år.
Polykrystallinske solceller
Polykrystallinske solceller består, modsat de monokrystallinske, af flere krystaller der kaster lyset i forskellige retninger og skaber en mere dynamisk overflade. Et solcelleanlæg med polykrystallinske solceller kan ofte kendes på cellernes meget blå farve, og formen på disse er firkantede. Hvis man ikke er så vild med den blå farve, så kan denne type af solceller farves om – dog skal man være opmærksom på at det kan gå ud over virkningsgraden. Pga. strukturen på solcellerne, så har de polykrystallinske solceller en lidt lavere virkningsgrad end de monokrystallinske. Til gengæld kan de pakkes tættere sammen, hvilket i sidste ende opvejer den lavere virkningsgrad. Ud fra mange års test af denne type solceller, vurderes et solcelleanlæg med polykrystallinske solceller at kunne udnytte mellem 15-18% af solens energi og at kunne holde mellem 40-50 år.
Tyndfilmssolceller
Tyndfilmssolceller er den nyeste solcelletype på markedet og er lavet af tyndfilm, som vi også kender fra mange lommeregnere og tonede ruder. Tyndfilmssolceller kendetegnes typisk ved deres meget ensartede udseende og næsten matsorte farve, der modsat de mono- og polykrystallinske solceller ikke giver genskin. Denne type solcelle har den fordel, at den fungerer lidt bedre når vejret er gråt og overskuet, og samtidig så tåler de bedre varme end både de mono- og polykrystallinske solceller gør. Udover det så er de typisk også lidt billigere, og så belaster produktionen af tyndfilmssolceller miljøet lidt mindre. Til gengæld har solcelleanlæg med tyndfilmssolceller ikke helt så stor effekt og virkningsgrad som anlæg med enten mono- eller polykrystallinske solceller. Ud fra test af denne type solceller, vurderes et solcelleanlæg med tyndfilmssolceller at kunne udnytte mellem 14-16% af solens energi, og at kunne holde ca. 25 år
- Et typisk solcelleanlæg til en dansk husstand, der skal tilsluttes elnettet, består af:
- Solcellepaneler
- 1 inverter
- UV-resistente kabler
- Beslag eller stativer til at fastgøre solcellepanelerne på eller i nærheden af huset
- Alt efter, hvilke forhold du har, så kan solcellerne monteres på hustaget eller på et stativ i forbindelse med huset. Hvor mange solcellepaneler du skal have monteret afhænger af, hvor meget strøm husstanden bruger og hvor store solcellepanelerne er. Til ethvert solcelleanlæg hører en inverter, der sørger for at omdanne jævnstrømmen som solcellerne producerer, til vekselstrøm, som du skal bruge i din husstand.
- Inverteren bliver forbundet til solcelleanlægget vha. UV-resistente kabler, dvs. kabler der kan tåle at blive udsat for solens stråler. Derefter kobles inverteren til husets elnet og elmåler. På den måde får du glæde af den strøm som solcelleanlægget producerer, og du kan holde øje med, hvor meget strøm der produceres og hvor meget der bruges.
- Solceller kan siges at være en form for sollysopfangere. De opfanger selve lyset fra solen og omdanner det til elektricitet. Af den grund kan et solcelleanlæg også på grå dage producere strøm, fordi det ikke afhænger af solens stråler, men selve lyset fra solen.
- Solcellerne består som oftest af grundstoffet Silicium, som også chip’en i en computer er lavet af. Solcellen er i sig selv en så kaldt halvleder, hvilket betyder at den elektriske strøm kun kan gå én vej – derfor siges det at solceller producerer jævnstrøm.
- Ved tilslutning til en inverter, omdannes jævnstrømmen til vekselstrøm, dvs. strøm der hele tiden skifter retning. Vekselstrøm er nødvendig for at kunne bruges i stikkontakter og på elnettet.
- Ved køb af et solcelleanlæg, får du en blanding af strøm fra dit solcelleanlæg og strøm fra dit elselskab.
- Selve monteringen af solcelleanlægget kan man godt klare selv. Nogle montager er mere vanskelige end andre, men der er nogle der selv klarer montagen på husets tag f.eks.
- Den efterfølgende tilslutning til elinstallationen i huset kan dog ikke klares selv, da solcellerne allerede fra starten af producerer strøm når solen skinner på dem.
- Vi hos Eiland Elinstallation er certificerede elektrikere, og er klar til at hjælpe dig med de sidste dele af montagen og installationen.
- Kilowatt Peak, også forkortet kWp, angiver solcelleanlæggets ydeevne.
- Ydeevnen beregnes ud fra en lang række testforsøg og kan give dig et indblik i solcelleanlæggets samlede effekt.
- Hvor meget elektricitet solcelleanlægget rent faktisk producerer efter det er installeret, afhænger bl.a. af monteringen og placeringen af solcellerne
- Eksempel
- Jo mere sydvendt og jo tættere på 40 grader hældning anlægget kan placeres, des mere får du ud af dit solcelleanlæg.
- Dine solcellepaneler er forbundet til en inverter, der sørger for at omdanne den jævnstrøm som dine solceller producerer, til vekselstrøm som du skal bruge i dine stikkontakter.
- På inverteren kan du følge både, hvor meget dine solceller producerer og hvor meget strøm du bruger.
- Solceller producerer, til trods for navnet, strøm hele året – også på grå, overskyede og kolde dage.
- Der er dog forskel på, hvor meget strøm der produceres på solrige dage sammenlignet med overskuede og solfattige dage.
- Som udgangspunkt kan du regne med at mere end 50% af årsproduktionen sker i sommerhalvåret.
- Vedligehold er der ikke meget af på et solcelleanlæg.
- Pga. anlæggets udendørs placering, så vil vind og vejr ofte være en god hjælper til at holde dit anlæg rent.
- Skulle det ske at der har samlet sig lidt skidt og snavs på solcellepanelerne, så kan de rengøres med rent, demineraliseret kalkfrit vand – men KUN i gråvejr!
- Vi anbefaler dog at man indimellem via inverteren holder øje med produktionen af strøm som solcelleanlægget udskiller. Skulle der være store udsving i produktionen, så kan du hurtigt og nemt søge råd og vejledning hos os.
- Hvis du køber et solcelleanlæg af ordentlig kvalitet, så kan de nemt leve mere end 20 år. Anlæggene er testet igennem mange år, og resultaterne viser meget få tegn på slitage førend de er meget gamle.
- Omvendt kan du opleve, ved køb af en billigere løsning, at slitage og lignende opstår meget hurtigere.
FAQ - Ladestander til elbil
Vi bliver efterhånden flere og flere, der vælger at anskaffe sig en elbil. Og selvom der også kommer flere ladestationer til, så kan vi stadig risikere at de alle er optagede.
For at undgå at laderne er optagede for længe, så vil vi råde dig og alle andre til, at lade bilen op til det behov du har og derefter gøre plads til andre.
På den måde hjælper vi hinanden som stolte og medmenneskelige elbilejere 😉
Hvis du kører de samme strækninger, så vil du formentlig hurtigt lære de ladestandere på og i nærheden af den strækning at kende. Men begiver du dig ud på nye ruter, så kan det være svært at vide, hvor du kan få ladet din bil op.
Her foreslår vi at du finder en hjemmeside eller downloader en app, som f.eks. Plugshare, der kan udpege de ladestationer du har på din rute.
En elbil er lidt noget andet end en benzin- og dieselbil, bl.a. fordi den kører på strøm og skal lades op fremfor tankes op. Og du kan, alt efter biltyper og bilmodeller, opleve stor forskel på, hvordan de kører, hvor langt de kører osv.
Så uanset, om du vælger en bil der kører på benzin, diesel, el eller en blanding af disse, handler det om at lære bilen at kende. At blive bekendt med, hvor langt den kører med din kørestil og ud fra de strækninger du typisk kører, hvor hurtig den er i optræk osv.
Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvordan din elbil reagerer på din kørestil samt vind og vejr, fordi du skal kunne nå at finde en ladestander i nærheden. Her kan du bl.a. gøre brug af Plugshares hjemmeside eller app, der, ud fra din placering, kan finde offentligt tilgængelige ladestandere tættest på dig.
Det kan være svært at komme med et helt konkret svar på, hvad det koster at lade en elbil op, fordi det afhænger meget af:
- Om du lader ude eller hjemme
- Om du køber eller leaser en ladestander
- Om du har abonnement på strøm eller ej
- Hvilken strømleverandør du har
Men du kan dog få lidt hjælp hos FDM, der har foretaget beregninger på, hvad det kan koste at lade en elbil op, og det ud fra forskellige faktorer såsom antal kørte kilometer og lademuligheder. Vi vil derfor på det kraftigste anbefale dig, at gøre brug af FDM’s hjemmeside og beregner.
Elbiler er, som almindelige benzin- og dieselbiler, forskellige, hvad angår rækkevidder.
Udover det, så afhænger det også meget af, hvordan og hvor du kører bilen. Bykørsel tærer f.eks. ikke så meget på strømmen i bilen, sammenlignet med motorvejskørsel, hvor hastighederne er højere og mere krævende.
Det er derfor svært at svare konkret på, hvor langt en elbil kan køre på én opladning.
Vi anbefaler derfor altid at tænke over, hvad dit kørselsmønster er, og ud fra det beslutte dig for, hvilket behov du har.
FDM har dog gjort sig en del i at teste alle de nyeste elbiler og bl.a. målt, hvor langt de kan køre på en opladning ved kørsel på motorvej. Det kan være en rigtig god indikator for, hvilken bil du skal vælge. Du finder testresultaterne her.
Hvis du pludselig står i den situation at måtte lade din elbil op når du er på farten, så har du flere muligheder for det. Du kan nemlig lade din bil op fra alle ladestandere du finder offentligt tilgængelige, såsom f.eks. ved supermarkeder, sygehuse, storcentre osv.
Du har også mulighed for at downloade app’en Plugshare, der kan hjælpe dig med at finde ladestandere nær dig.
Nødkablet, også kaldet mormorkablet er, som navnet indikerer, en nødløsning til andre og bedre ladeløsninger. Du får i købet af en elbil, typisk et nødkabel med, men både vi og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, ikke at overbelaste dine stikkontakter derhjemme med mere end 6 A (Ampere), da de simpelthen ikke er lavet til så høje belastninger over længere tid.
Derfor foreslår vi at du får installeret en ladestander hjemme, eller bruger dem du finder i bybilledet. Disse er desuden også meget hurtigere til at lade din elbil op, end nødkablet.
Det kan være svært at vurdere, hvilken ladeløsning der passer bedst til dig og dine behov.
- Skal jeg købe min egen?
- Skal jeg leje én igennem en udbyder?
- Har jeg muligheden for udelukkende at lade ved offentlige ladestandere?
Det kan vi ikke svare på, uden at have snakket med dig. Men du har muligheden for at gøre dig meget klogere hjemmefra, for FDM har foretaget beregninger på, hvad der ville være den bedste og økonomisk smarteste løsning ud fra forskellige faktorer. Der bliver bl.a. taget højde for, hvor meget du kører om året og om du vil have en ladestander hjemme eller kun vil lade ude.
Vi vil på det kraftigste anbefale dig at læse mere, og prøve at regne lidt på dine egne muligheder, inde på FDM’s hjemmeside
FAQ - Brandsikring
AVS står for Automatisk Vand Slukning og har til formål at kontrollere eller helt slukke en brand vha. vand. I tilfælde af brand og, med det, højere temperaturer, reagerer detektorer forbundet til sprinkleranlægget og igangsætter slukningsarbejdet. Det er ikke hele anlægget der går i gang, men derimod kun de sprinklere der er direkte påvirkede af varmen. Et AVS-anlæg er, sammen med andre elektriske brandinstallationer såsom ABDL, ABA og AVA, et effektivt redskab til mindskning af brandudvikling og til beskyttelse af alle involverede parter. AVS-anlæg kan meget vel indgå i et overordnet ABA-system, så man på den måde er sikret en endnu bedre løsning, hvis uheldet er ude.
ABDL står for Automatisk Brand Dørs Lukning og har til formål at lukke alle ind- og udgangsdøre i tilfælde af røg- og/eller brandudvikling. Et ABDL-anlæg består typisk af en røgdetektor, dørlukkere og elektromagneter. Røgdetektoren reagerer når den opfanger røg, alt imens dørlukkere og elektromagneter sørger for at dørene lukkes og forbliver lukkede indtil faren er ovre. Med et ABDL-anlæg kan man mindske risikoen for spredning af branden og dermed opretholde så meget kontrol over branden, som muligt. Samtidig kan det have den fordel at mindske omkostningerne forbundet med en eventuel renovering eller genopbygning. ABDL-anlæg skal bruges til at styre alle slags døre, uanset om der er tale om dobbeltdøre, skydedøre, porte eller helt almindelige døre.
AVA står for Automatisk Varslings Anlæg og har til formål at varsle bygningen i tilfælde af brand, terror eller lignende faresituationer. En alarmtone med talevarsling, der kommer ud af højtalere, vil alarmere alle i bygningen om branden og bede dem om at forlade bygningen gennem bygningens ind-, ud- og nødudgange. AVA er typisk forbundet til et ABA-anlæg, og sikrer dermed endnu større sikkerhed for alle involverede, samtidig med at effektivisere brandslukningsarbejdet.
ABV står for Automatisk Brand Ventilation og et ABV-anlæg har til formål at lede røg og/eller brand ud af bygningen. Vinduer, lemmer og andre åbninger i tag eller højt i facaden vil blive åbnet, så røg ledes ud af bygningen. På den måde mindskes risikoen for:
- Røgforgiftning
- Brandudvikling til andre dele af bygningen eller område omkring
- Forstyrret sigtbarhed for ofre samt redningsberedskab
Både ABA-anlæg og brandalarmer har den funktion at alarmere i tilfælde af brand. Dog har et ABAanlæg langt flere muligheder for at blive tilpasset det pågældende miljø som anlægget placeres i. Det er bl.a. muligt at indstille anlægget til at være særligt opmærksom på enten røg eller højere temperaturer ved brandudvikling. Udover det så kommer et ABA-anlæg også med en lang række automatiske funktioner, der kan optimere sikkerheden og mindske større skader. Vores anlæg giver dig bl.a. mulighed for at
- Stoppe ventilationsanlæg eller andre elinstallationer
- Aktivere et tilkoblet ABDL-system (Automatisk BrandDørsLukning), der styrer lukning af ind- og udgange
- Aktivere sprinklersystem
- Aktivere et tilkoblet AVA-system (Automatisk VarslingsAnlæg), der i form af en alarmtone med talevarsling,
- Sænke iltniveau i udsatte rum og mindske risikoen for brandspredning o Alarmere redningsberedskabet med information om, hvor branden er opstået
ABA står for Automatisk Brand Alarmering, og med et ABA-anlæg får du et automatisk brandalarmeringsanlæg, der registrerer en opstået brand så tidligt som muligt. Anlægget har detektorer der opfanger når røg opstår eller temperaturer skifter, og udsender signal direkte tilbage til anlægget. Dette sørger for at alarmere bygningen og redningsberedskabet. Med et ABA-anlæg har du og redningsberedskabet langt bedre muligheder for at reagere hurtigt og mindske brandens spredning og andre skader.
FAQ - Sikring
TVO står for TV-Overvågning og har til formål at overvåge særligt udvalgte områder. Overvågning kan ske i form af billeder og/eller video og kan være en god sikkerhed for dig som privatperson, arbejdsgiver, medarbejder ol. TVO-anlæg har den fordel at kunne være aktive konstant, men kan også indstilles til kun at være aktive i et specifikt tidsrum.
En anden fordel ved et TVO-anlæg er at det kan fungere som eneste sikringsløsning, men kan også nemt kobles til andre systemer, så man har flere sikringsløsninger samlet i ét og samme system. Vigtigt er det at være opmærksom på IT-sikkerhed og GDPR-regler, når du har at gøre med et overvågningssystem.
ADK står for Adgangs Kontrol Anlæg og har til formål at overvåge og kontrollere ejendommens indgangspartier som f.eks.
- Hovedindgang
- Port ind til et lager eller garage
- Dør ind til kemikalierum, IT-rum, depot mm.
- Elevatorer
- Hegn
Med et ADK-anlæg har du muligheden for at have kontrol over, hvem der skal have adgang til de pågældende ejendomme og/eller rum. ADK-anlæg kommer med mange forskellige løsninger, når det kommer til, hvilken form for kontrol, anlægget skal køre med.
Det kan være i form af adgangskort, adgangskode eller adgangsbrik eller en blanding af disse, og her vil vi lave en vurdering ud fra bl.a. ejendommens størrelse og hvilke behov der er når det kommer til sikring. Udover det er det i dag oftest muligt at tilbyde ADK-systemer til enkelte døre, en hel bygning, flere bygninger osv
Tågen udgør ingen fare for hverken mennesker, dyr eller inventar. Den sørger blot for at besværliggøre indbrudstyvenes færden i ejendommen, så både du og dine ejendele er sikre.
Et tågesikringsanlæg har til formål at forhindre eller besværliggøre indbrudstyves navigering i en ejendom. I tilfælde af indbrud eller røveri igangsættes tågesikringsanlægget enten automatisk i form af tyverialarmen, bevægelsessensorer eller ved manuelt tryk på en knap. En tæt tåge vil fylde lokalet og gøre det langt mere besværligt for indbrudstyve at navigere i ejendommen. På den måde kan man nedsætte indbrudstyvenes hastighed, bremse eller stoppe deres færden i ejendommen, hvilket øger chancen for at fange gerningsmændene.
AIA står for Automatisk Indbruds Alarm og er din sikkerhed mod indbrud eller anden indtrængen. Anlægget består basalt set af en central og nogle detektorer der typisk spredes rundt på ejendommens udsatte områder. Disse kan variere, og derfor vil vi altid gerne rådgive dig til, hvor du vil have mest gavn af at placere dine detektorer. Detektorerne kan reagere på forskellige faktorer, herunder bl.a. vibration, bevægelse, tryk, vægt mm.)
I tilfælde af indbrud vil AIA-anlægget alarmere den pågældende kontrol- og vagtcentral, der herefter kan tage fat på ejere, politi og andre relevante personer. Med et AIA-anlæg er du sikret i langt højere grad mod indbrud, og du vil kunne føle dig mere sikker i din ejendom.
Det er dog vigtigt at huske på, at AIA-anlægget ikke har helt samme effektivitet, hvis ikke ejendommens døre, vinduer, låse osv. er i orden. Med slidte døre, manglende låse eller lignende højner du risikoen for indbrud og gør også situationen en tand nemmere for indbrudstyve.