Ofte stillede spørgsmål: Ladestander til elbil
Har du spørgsmål til varmepumper, ventilation, solceller eller lignende? Så tag et kig på nedenstående spørgsmål og svar og se om du kan finde svar på dine spørgsmål.
Skulle der være noget mere specifikt, som vi ikke har dækket, så tag endelig fat i os via vores kontaktformular.
Vi bliver efterhånden flere og flere, der vælger at anskaffe sig en elbil. Og selvom der også kommer flere ladestationer til, så kan vi stadig risikere at de alle er optagede.
For at undgå at laderne er optagede for længe, så vil vi råde dig og alle andre til, at lade bilen op til det behov du har og derefter gøre plads til andre.
På den måde hjælper vi hinanden som stolte og medmenneskelige elbilejere 😉
Hvis du kører de samme strækninger, så vil du formentlig hurtigt lære de ladestandere på og i nærheden af den strækning at kende. Men begiver du dig ud på nye ruter, så kan det være svært at vide, hvor du kan få ladet din bil op.
Her foreslår vi at du finder en hjemmeside eller downloader en app, som f.eks. Plugshare, der kan udpege de ladestationer du har på din rute.
En elbil er lidt noget andet end en benzin- og dieselbil, bl.a. fordi den kører på strøm og skal lades op fremfor tankes op. Og du kan, alt efter biltyper og bilmodeller, opleve stor forskel på, hvordan de kører, hvor langt de kører osv.
Så uanset, om du vælger en bil der kører på benzin, diesel, el eller en blanding af disse, handler det om at lære bilen at kende. At blive bekendt med, hvor langt den kører med din kørestil og ud fra de strækninger du typisk kører, hvor hurtig den er i optræk osv.
Det er især vigtigt at være opmærksom på, hvordan din elbil reagerer på din kørestil samt vind og vejr, fordi du skal kunne nå at finde en ladestander i nærheden. Her kan du bl.a. gøre brug af Plugshares hjemmeside eller app, der, ud fra din placering, kan finde offentligt tilgængelige ladestandere tættest på dig.
Det kan være svært at komme med et helt konkret svar på, hvad det koster at lade en elbil op, fordi det afhænger meget af:
- Om du lader ude eller hjemme
- Om du køber eller leaser en ladestander
- Om du har abonnement på strøm eller ej
- Hvilken strømleverandør du har
Men du kan dog få lidt hjælp hos FDM, der har foretaget beregninger på, hvad det kan koste at lade en elbil op, og det ud fra forskellige faktorer såsom antal kørte kilometer og lademuligheder. Vi vil derfor på det kraftigste anbefale dig, at gøre brug af FDM’s hjemmeside og beregner.
Elbiler er, som almindelige benzin- og dieselbiler, forskellige, hvad angår rækkevidder.
Udover det, så afhænger det også meget af, hvordan og hvor du kører bilen. Bykørsel tærer f.eks. ikke så meget på strømmen i bilen, sammenlignet med motorvejskørsel, hvor hastighederne er højere og mere krævende.
Det er derfor svært at svare konkret på, hvor langt en elbil kan køre på én opladning.
Vi anbefaler derfor altid at tænke over, hvad dit kørselsmønster er, og ud fra det beslutte dig for, hvilket behov du har.
FDM har dog gjort sig en del i at teste alle de nyeste elbiler og bl.a. målt, hvor langt de kan køre på en opladning ved kørsel på motorvej. Det kan være en rigtig god indikator for, hvilken bil du skal vælge. Du finder testresultaterne her.
Hvis du pludselig står i den situation at måtte lade din elbil op når du er på farten, så har du flere muligheder for det. Du kan nemlig lade din bil op fra alle ladestandere du finder offentligt tilgængelige, såsom f.eks. ved supermarkeder, sygehuse, storcentre osv.
Du har også mulighed for at downloade app’en Plugshare, der kan hjælpe dig med at finde ladestandere nær dig.
Nødkablet, også kaldet mormorkablet er, som navnet indikerer, en nødløsning til andre og bedre ladeløsninger. Du får i købet af en elbil, typisk et nødkabel med, men både vi og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, ikke at overbelaste dine stikkontakter derhjemme med mere end 6 A (Ampere), da de simpelthen ikke er lavet til så høje belastninger over længere tid.
Derfor foreslår vi at du får installeret en ladestander hjemme, eller bruger dem du finder i bybilledet. Disse er desuden også meget hurtigere til at lade din elbil op, end nødkablet.
Det kan være svært at vurdere, hvilken ladeløsning der passer bedst til dig og dine behov.
- Skal jeg købe min egen?
- Skal jeg leje én igennem en udbyder?
- Har jeg muligheden for udelukkende at lade ved offentlige ladestandere?
Det kan vi ikke svare på, uden at have snakket med dig. Men du har muligheden for at gøre dig meget klogere hjemmefra, for FDM har foretaget beregninger på, hvad der ville være den bedste og økonomisk smarteste løsning ud fra forskellige faktorer. Der bliver bl.a. taget højde for, hvor meget du kører om året og om du vil have en ladestander hjemme eller kun vil lade ude.
Vi vil på det kraftigste anbefale dig at læse mere, og prøve at regne lidt på dine egne muligheder, inde på FDM’s hjemmeside