Ofte stillede spørgsmål: LED-Belysning
Har du spørgsmål til varmepumper, ventilation, solceller eller lignende? Så tag et kig på nedenstående spørgsmål og svar og se om du kan finde svar på dine spørgsmål.
Skulle der være noget mere specifikt, som vi ikke har dækket, så tag endelig fat i os via vores kontaktformular.
Når din LED-pære ikke længere duer, så skal de blot sorteres som elektronik på din lokale genbrugsplads. LED-pærer regnes nemlig for at være elektronik, eftersom der hverken er kviksølv eller andre tungmetaller og de forskellige dele i pæren kan typisk genbruges. På den måde er de også langt mere miljøvenlige, sammenlignet med andre lyskilder.
LED kommer med mange fordele, som bl.a. at belysningen
- Er meget energieffektiv sammenlignet med traditionel belysning
- Kræver meget lidt vedligeholdelse
- Er meget energibesparende – du kan ved køb af LED-pærer spare op til 4-5 gange så meget på dit elforbrug
- Har en meget længere levetid – ved typisk brug på omkring de 1.000 timer årligt, kan du have en pære der holder op til 10-15 år
- Har fuld effekt fra starten af, så du ikke skal vente på at rummet lyses op til det du vil have det til
- Kan ofte reguleres, så du kan dæmpe og hæve lysets styrke ud fra, hvilket behov du har
- Er langt mere miljøvenlig og sikker, idet LED-pærer er fri for kviksølv og andre tungmetaller
- Påvirkes ikke af rystelser, som vi kender det fra f.eks. en glødepære. Den har en tråd siddende i pæren, der kan reagere på rystelserne og endda gå i stykker som følge heraf
I dag kan meget LED dæmpes, da det også er et stigende ønske fra flere og flere at kunne både personliggøre samt modificere hjemmet ud fra egne præferencer, ønsker og behov. Det er dog ikke alle LED-pærer der kan dæmpes, og det kan også ske at du må udskifte din nuværende lysdæmper til én der er tilpasset LED. Det skyldes bl.a. at LED har et meget lavere effektforbrug og en noget anden elektronik end den man kender fra andre lyssystemer.
LED er meget mere miljøvenligt, sammenlignet med andre lyskilder. Den bruger nær så meget energi og så indeholder den hverken kviksølv eller andre tungmetaller, der kan forurene naturen. Udover det er den heller ikke lige så skadelig for miljøet at fremstille, sammenlignet med andre lyskilder.
LED har et lavere strømforbrug og kan spare dig for meget energi. Modsat andre lyskilder som f.eks. glødelampen, der skaber lys vha. varme og på den måde bruger meget energi, så omdanner LED den elektriske energi fra strømmen direkte til lysenergi. Det kan den, fordi LED som lysdiode indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys. Hvor meget du så sparer, det afhænger bl.a. af din nuværende lyskilde og dit lysforbrug. Du kan inde på Energistyrelsens hjemmeside bl.a. indtaste, hvilken lyskilde du bruger, hvor længe du bruger det og ud fra de tal, vil den give dig et tal på, hvor meget du sparer ved at skifte til LED. Du finder beregneren her
LED-pærer kan være dyrere i indkøb, sammenlignet med, hvis du købte halogen- eller glødepærer. Det er dog så vigtigt at tænke over, hvor lang levetid en LED-pære typisk har, og hvor meget mindre energi de bruger. Ifølge Energistyrelsen kan du spare ca. 240 kr. om året ved at skifte til en LED-pære, og samtidig så forventes pæren at bruge 4-5 gange mindre energi og holde 8-13 år længere end f.eks. halogenpæren. Du vil derfor over længere tid opleve at dine dyrere LED-pærer bringer mange flere fordele og besparelser med dig.
Når du skal købe LED-pærer, så er det vigtigst for dig at kigge på lumen. Lumen siger noget om styrken på lyset, og jo højere lumen-tal, des stærkere lys. Watt står dog ofte på emballagerne, og det skyldes at Watt beskriver, hvor meget energi det kræver at producere lumen. Du skal derfor først og fremmest vurdere, hvor du skal bruge LED-pæren, og hvor kraftigt eller svagt lyset skal være. Derefter kan du så vælge at kigge på Watt-tallet, hvis du vil holde øje med, hvor energieffektiv din pære er.
LED kommer, ligesom andre typer af lyskilder, med forskellige farvetemperaturer. Farvetemperatur er generelt et udtryk for, hvorvidt vi oplever lys som værende varmt eller koldt. Én af de mest almindelige farvetemperaturer er omkring de 2700 kelvin, hvilket vi også typisk anbefaler vores kunder, og det skyldes det varme og naturlige lys du får. Noget andet vi også typisk foreslår er at gå med en LED-pære på omkring de 3000-4000 kelvin, hvis du skal bruge det til at arbejde. Det skaber et hvidt og fokuseret lys, så du kan føle dig frisk og ikke bliver træt i øjne eller krop. Men hvor mange kelvin din LED skal være på, afhænger uden tvivl af, hvor det skal bruges og hvilke præferencer du selv har.
LED står for Light Emitting Diode, også kaldet lysdiode på dansk, og er en lyskilde præcis som halogen, glødepærer mm. LED fungerer på den måde, at en LED-pære indeholder en såkaldt halvleder, der består af en negativt ladet og en positivt ladet pol. Den positivt ladede pol indeholder elektroner, og den negativt ladede side mangler elektronerne. Når der sættes strøm til LED, så vil elektronerne fra den positive side flytte over til ”hullerne” i den negative side. I den proces frigives såkaldte fotoner, som er små lyspartikler og på den måde opstår der lys. Med andre ord så bruger LED strømmen direkte og grundet dens opbygning med bl.a. halvlederen, så igangsætter LED med meget få midler rigtig meget lys