Tilskud til varmepumpe: Din guide til besparelser og fordele

Udgivet: september 25, 2023

Tilskud til varmepumpe er en ordning, der hjælper dig med at nedbringe omkostningerne ved at installere en varmepumpe i din bolig. Varmepumper er en energieffektiv og miljøvenlig opvarmningsløsning, og med et tilskud bliver det endnu mere attraktivt at skifte fra et ældre og mindre effektivt varmesystem til en varmepumpe. 

Inden du søger om tilskud til varmepumpe, skal du først finde ud af, hvilken type varmepumpe der passer bedst til din bolig og dine behov. Der findes flere forskellige typer af varmepumper, som f.eks. luft til vand-varmepumper og luft til luft-varmepumper. Dog er det ikke alle typer varmepumper, du kan få tilskud til. Vi hjælper dig gerne med alt fra at finde den rigtige varmepumpe, til at guide dig med ansøgningen.

OBS: TILBUDSPULJEN ER STADIG ÅBEN

Søg tilskud til varmepumpe

Søg tilskud til varmepumpe før du køber

Før du kan modtage tilskud fra Energistyrelsens varmepumpepulje, skal du ansøge om tilskuddet. Det er vigtigt at huske på, at du skal ansøge om tilskuddet, før du køber varmepumpen. Det betyder, at du ikke kan modtage tilskuddet, hvis du allerede har købt og installeret varmepumpen, før du har ansøgt om tilskuddet. Det er dog en god idé at undersøge og finde den rigtige varmepumpe-løsning, der passer til dine behov, inden du ansøger om tilskuddet. Vi hjælper dig meget gerne med både at finde den helt rigtige varmepumpe, og søge om tilskuddet.

Ansøgning & krav

For at ansøge om tilskud til varmepumpe skal du besøge Energistyrelsens ansøgningsportal

For at kunne få tilskud til sin varmepumpe, skal man leve op til disse krav:

Krav 1:

For at være berettiget til ordningen skal dit hus være en helårsbolig og du skal være ejer af ejendommen.

Krav 2:

Dit hus opvarmes nu med oliefyr, gasfyr, elvarme eller biokedel (f.eks. træpillefyr).

Krav 3:

Dit hus må ikke ligge i et område med fjernvarme eller hvor der er planlagt fjernvarme.

Krav 4:

Hvis du allerede er i gang med at skifte til en varmepumpe, og f.eks. har indhentet et bindende tilbud, er du ikke berettiget til ordningen.

Krav 5:

Du skal ønske en luft-til-vand varmepumpe eller jordvarmepumpe for at være berettiget til ordningen.

Først til Mølle

Tilskudsmidlerne er tildelt efter først-til-mølle-princippet, så det er vigtigt at ansøge så hurtigt som muligt, når du har besluttet dig for en varmepumpe. Hvis midlerne for året er opbrugt, kan du eventuelt opfordres til at vente og ansøge igen det følgende år.

Det skal du vide før du søger om tilskud

Før du søger om tilskud til din varmepumpe, er der nogle vigtige ting, du skal være opmærksom på for at få mest muligt ud af ordningen. Her er nogle punkter, der kan hjælpe dig.

Undersøg om du kan få tilskud Først og fremmest skal du finde ud af, om du er berettiget til et tilskud til varmepumpe og hvor meget du kan få i tilskud. Dette kan variere afhængigt af forskellige faktorer, såsom den type af varmepumpe du vælger og energieffektiviteten af din bolig.

Vælg den rette varmepumpe Der er flere typer varmepumper at vælge imellem, inklusive luft til vand, jordvarme og luft til luft varmepumper. Sørg for at vælge den type varmepumpe, der passer bedst til din boligs forhold og energibehov.

Find en god leverandør Det er vigtigt at vælge en pålidelig og erfaren leverandør af varmepumper, der kan hjælpe dig gennem processen og søge tilskuddet på dine vegne. Sammenlign priser og service fra forskellige leverandører for at sikre, at du får den bedste løsning. Her er det vigtigt at vælge en leverandør og installatør, som er VE-godkendt til varmepumper. Det er vi hos Eiland Eilinstallation.

Vær opmærksom på ansøgningsprocessen Når du ansøger om tilskud til varmepumpe, skal du huske at angive oplysninger såsom modtager-id, certifikat-nr., tykkelse på efterisolering, model og energimærke på varmepumpen, samt arealer af f.eks. ydervæg og vinduer.

Vent med at underskrive aftalen Du må ikke underskrive aftalen om tilbuddet, før du har fået tilsagn om tilskud. Derved sikrer du, at du er berettiget til tilskuddet, før du går videre med installationen af varmepumpen.

Skal vi hjælpe dig med disse ting, så du bliver klar til at få tilskudet?

Kan man få tilskud til alle typer varmepumper?

Tilskud til jordvarmepumpe

Du kan få tilskud til etablering af en jordvarmepumpe, som er en effektiv og miljøvenlig varmekilde. I 2023 kan du maksimalt få 27.000 kr. i tilskud.

Tilskud til luft til vand varmepumpe

Luft til vand-varmepumpe er en anden type varmepumpe, som du kan få tilskud til. I år (2023) er det højeste beløg du kan få i tilskud 17.000 kr.

Tilskud til luft til luft varmepumpe

I den seneste pulje (2023), er det ikke muligt at få tilskud til en luft til luft varmepumpe.

Økonomien i Tilskud til Varmepumpe

Investering

At investere i en varmepumpe kan være en stor beslutning, men det er vigtigt at tænke på de langsigtede besparelser, du kan opnå. En varmepumpe er ofte dyrere i anskaffelse end et olie- eller naturgasfyr, men den energibesparelse, du opnår med en varmepumpe, hjælper dig med at betale for investeringen over tid. Vælg en varmepumpe med energimærke A+++ for at opnå den største besparelse.

Økonomisk Hjælp

Som nævnt er det muligt at få tilskud via varmepumpepuljen. Derudover har vi et samarbejde med Resurs Bank hvor du kan få hjælp til det økonomiske.

Vær opmærksom på, at varmepumpepuljen er et begrænset tilskud, og det tildeles efter først-til-mølle-princippet. Det er derfor vigtigt at planlægge din ansøgning og samarbejde med din leverandør for at sikre, at du opfylder alle nødvendige krav.

Reduceret Elafgift

Staten har besluttet at reducere elafgiften til 0,008 kr. (ekskl. moms) for forbrug over 4.000 kWh for husstande, der opvarmer deres hjem med elektricitet. Elvarmeafgiften er dermed næsten afskaffet. Dette resulterer i besparelser på elregningen for boligejere, der bruger elvarme, f.eks. fra varmepumper.

Ved at overveje investeringen, søge økonomisk hjælp og drage fordel af reduceret elafgift kan du optimere din varmepumpes økonomi og arbejde hen imod en mere bæredygtig opvarmning af din helårsbolig.

Installation og Drift

Installation

Når du overvejer at installere en varmepumpe i din bolig, er det vigtigt at finde en kompetent installatør, der kan hjælpe dig med korrekt installation. Når du vælger en installatør, er det en god idé at undersøge, om de er autoriseret, og om de har erfaring med den type varmepumpe, du ønsker at installere. Korrekt installation er afgørende for varmepumpens effektivitet og levetid. Du skal have i en installatør der er VE-godkendt til varmepumper. Der er vi.

Vedligeholdelse

Det er vigtigt at vedligeholde din varmepumpe for at sikre den optimale drift og levetid. Gennem regelmæssig vedligeholdelse kan du reducere risikoen for fejl og nedbrud, hvilket sparer dig for både tid og penge. Vedligeholdelse af varmepumpen omfatter typisk rensning af filtre, kontrol af kølemidlet, og inspektion af komponenter for tegn på slid. Det er også lovpligtigt med et årligt serviceeftersyn – noget vi gerne hjælper dig med.

Drift

For at få mest muligt ud af din varmepumpe og opnå de bedste resultater, er det vigtigt at forstå, hvordan den fungerer, og hvordan du styrer den. Lær din varmepumpes kontrolsystem at kende, og juster indstillingerne efter dine behov for varme og køling. Hvis du har spørgsmål om drift og kontrol af din varmepumpe, kan det være nyttigt at rådføre sig med din installatør, der er bekendt med systemet.

Afkobling

Skulle der opstå et behov for at afkoble din varmepumpe, for eksempel i forbindelse med ombygning eller flytning, er det vigtigt at følge korrekt procedure for at undgå skader. Monteringsbeslag og komponenter skal håndteres omhyggeligt, og det anbefales at kontakte en autoriseret installatør for at afbryde og flytte varmepumpen på en sikker måde.

Gennem hele processen med installation, vedligeholdelse, drift og afkobling af din varmepumpe, er det vigtigt at følge anbefalingerne fra din installatør, og læse og følge brugervejledningen. På denne måde sikrer du, at din varmepumpe fungerer effektivt og problemfrit, så du kan nyde reducerede varmeomkostninger og øget komfort i dit hjem.

Juridiske og BBR Spørgsmål

BBR

Når det kommer til tilskud til varmepumpe, er det vigtigt at tage højde for Bolig- og Bygningsregistret (BBR). Hvis din bolig har en varmepumpe eller elvarme som primær opvarmningsform registreret i BBR, kan du få en nedsat elafgiftssats for den del af elforbruget til opvarmning, der overstiger 4.000 kWh årligt. Sørg for at opdatere dit BBR med korrekte oplysninger om din opvarmningsform for at opnå denne fordel.

Tinglysningsafgift

Ved ansøgning om tilskud til varmepumpe, kan der være juridiske aspekter, som f.eks. tinglysningsafgifter. Disse omkostninger varierer afhængigt af den enkelte situation, og det er vigtigt at undersøge eventuelle afgifter, der måtte være relateret til din bolig.

Udlejer

Hvis du er udlejer af en helårsbolig eller en sommerhus og installering af varmepumpe eller konvertering til fjernvarme er relevant for dig, er der forskellige muligheder for støtte og tilskud. Sørg derfor for at undersøge, hvilke tilskud og fradrag, der er tilgængelige for dig som udlejer.

Husk at holde dig opdateret omkring de gældende regler og muligheder for støtte, når det kommer til tilskud til varmepumpe og andre energiforbedringer i din helårsbolig eller sommerhus.

Eiland Elinstallation er VE-godkendt

Eiland Elinstallation er en VE-godkendt installatør, hvilket betyder, at de er blandt de bedste til at installere små vedvarende energianlæg som varmepumper, solceller, solvarme samt biomassekedler og -ovne.

Som en godkendt VE-installatør, har Eiland Elinstallation de rette kompetencer og certificeringer for at kunne levere en kvalitetssikret installation af din nye varmepumpe. Det sikrer korrekt opsætning, så du kan være tryg ved dit valg af elektriker.

Installerer du en varmepumpe med hjælp fra Eiland Elinstallation, kan du nyde godt af de økonomiske besparelser og den miljøvenlige energi, som en VE-godkendt varmepumpe bringer. Eiland Elinstallation garanterer professionalisme og kvalitet i deres arbejde, både i form af rådgivning og installation af din varmepumpe.

Få hjælp til ansøgningen

Vi hjælper dig meget gerne med ansøgningen, og at finde den rigtige varmepumpe. Skriv dig gratis op herunder, så kontakter vi og hjælper dig videre.

Fordele ved at skifte til varmepumpe

En af de store fordele ved at skifte til en varmepumpe er de økonomiske besparelser, som du kan opnå. Varmepumper er en energieffektiv opvarmningskilde, som kan reducere dine varmeudgifter betydeligt. Udover de direkte besparelser på opvarmningsomkostningerne, er der også mulighed for at søge om tilskud til varmepumpe, hvilket kan hjælpe med at dække en del af anskaffelsesomkostningerne.

En anden fordel ved at skifte til en varmepumpe er det positive bidrag til miljøet. Varmepumper udleder langt mindre CO2 end traditionelle opvarmningsmetoder som fx oliefyr. Det betyder, at du aktivt er med til at reducere udledningen af drivhusgasser og derved bidrage til at bekæmpe klimaforandringer.

Desuden kan det blive et salgsargument, hvis du en dag skulle beslutte dig for at sælge din bolig.

Sidst men ikke mindst kræver varmepumper generelt mindre vedligeholdelse end traditionelle opvarmningssystemer. Du vil derfor spare både tid og penge på vedligeholdelsesarbejde ved at skifte til en varmepumpe.

Sammenfattet er der flere fordele ved at skifte til varmepumpe, både økonomiske, miljømæssige og praktiske. Med et effektivt opvarmningssystem, mulighed for tilskud og et reduceret CO2-udslip, er det værd at overveje et skifte til en varmepumpe i dit hjem.

Vores varmepumper

    Vores varmepumpe Specialist

    "Vi har installeret mange hundrede varmepumper, og ved derfor præcis hvilken af miljøvenlige energikilde der vil passe til dit behov."
    Kent Schumann Eiland

    Kent Schumann

    Eilands Varmepumpe specialist

    FAQ - Varmepumper

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder Watt, Kilowatt og Kilowatt-time?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder SEER-værdi i forbindelse med varmepumper?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder EER-værdi i relation til varmpeumper?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder SCOP-værdi når det kommer til varmepumper?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder COP i relation til en varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hjælper I med at bortskaffe det gamle fyr?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kan jeg selv montere en varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor lang tid tager en installation af varmepumpen?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvorfor skal jeg vælge en varmepumpe til mit sommerhus?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kan varmepumpen alene opvarme huset om vinteren?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kan jeg varme hele huset op med én varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor meget støj afgiver udedelen på en varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvorfor stopper min varmepumpe nogle gange når det er koldt udenfor?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad er 8/15 graders funktion?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Har jeres varmepumpeløsninger en app?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad skal man selv nå det kommer til varmepumper?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kan man selv justere varmen op og ned?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad betyder det, at min varmepumpe indeholder kølemiddel?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Behøver jeg virkelig at få foretaget et årligt serviceeftersyn på min varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor tit skal filtrene renses?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad er holdbarheden på en varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor meget skal en varmepumpe vedligeholdes?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kræver en varmepumpe ikke alt for meget plads?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor skal jeg placere min varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor stor skal min varmepumpe være?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Er en varmepumpe CO2-neutral?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Kan jeg få energitilskud ved køb af en luft- til luft varmepumpe?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad koster en varmepumpe at vedligeholde?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad koster en varmepumpe i drift?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Koster et besøg fra en teknisk rådgiver noget?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad skal/kan jeg tænke over inden jeg overvejer en luft – til – vand varmepumpe?

    Læs svaret her!