Salg af strøm fra solceller privat: Sådan tjener du penge på din overskydende energi

Udgivet: september 4, 2024

At eje et solcelleanlæg giver ikke kun muligheden for at spare penge på din elregning – det giver også mulighed for at tjene penge ved at sælge den strøm, du ikke selv bruger, tilbage til elnettet. Men hvordan fungerer salg af strøm fra solceller privat, og hvilke regler skal du være opmærksom på? I denne artikel vil vi gennemgå, hvordan du som privatperson kan sælge din overskydende solenergi, hvilke skatteregler der gælder, og hvordan du kan maksimere din indtjening.

Hvordan fungerer salg af strøm fra solceller privat?

Når du har installeret et solcelleanlæg på din bolig, producerer anlægget elektricitet i løbet af dagen, når solen skinner. Hvis dit anlæg producerer mere energi, end du bruger, kan denne overskydende strøm sendes tilbage til elnettet og sælges til dit energiselskab. Dette giver dig mulighed for at tjene penge på den strøm, du ikke selv forbruger.

Nettilslutning og tovejsmåler

For at kunne sælge din strøm, skal dit solcelleanlæg være tilsluttet det offentlige elnet med en tovejsmåler. Denne måler registrerer både den strøm, du trækker fra elnettet, og den strøm, du sender tilbage til nettet. Når du sender strøm ud i nettet, vil dit energiselskab registrere mængden af energi og betale dig for den strøm, du har solgt.

Nettoafregning: Hvordan det fungerer

Nettoafregning er den ordning, der gør det muligt at “banke” den strøm, du producerer, men ikke bruger med det samme. Dette betyder, at du kan bruge overskydende energi på et senere tidspunkt, for eksempel om natten eller på overskyede dage, hvor dit solcelleanlæg ikke producerer så meget strøm. Nettoafregning gør det muligt at udnytte solcelleanlæggets potentiale fuldt ud og minimere din afhængighed af det offentlige elnet.

Hvilke regler gælder for salg af strøm fra solceller privat?

Når du sælger strøm fra dine solceller, er der flere regler og skatteregler, du skal være opmærksom på. Disse regler varierer afhængigt af, hvor meget strøm du sælger, og om dit solcelleanlæg primært er installeret til privat brug.

Skatteregler for salg af strøm fra solceller

Hvis du sælger strøm fra dit solcelleanlæg, og din produktion primært dækker dit eget forbrug, vil indtægterne fra salg af overskydende strøm typisk være skattefri. Det betyder, at du ikke skal betale skat af den strøm, du sælger tilbage til elnettet, så længe anlægget er beregnet til privat brug og ikke som en erhvervsmæssig investering.

Men hvis din produktion overstiger dit eget forbrug i væsentlig grad, kan Skat vurdere, at du driver erhvervsmæssig virksomhed, og du kan derfor blive skattepligtig af de indtægter, du får fra salg af strøm. Det er derfor vigtigt at holde styr på din produktion og sikre, at du overholder reglerne.

Momsregler

Privatpersoner, der sælger strøm fra solceller, skal normalt ikke bekymre sig om moms, så længe anlægget er til privat brug, og du sælger strøm som en del af din almindelige energiproduktion. Men hvis du sælger en stor mængde strøm eller har et større anlæg, kan der være tilfælde, hvor du skal momsregistreres.

Hvordan bliver prisen på solgt strøm fastsat?

Prisen på den strøm, du sælger, varierer og afhænger af flere faktorer. Normalt er prisen for den strøm, du sælger, lavere end den pris, du betaler for strømmen, du køber fra elnettet. Dette skyldes, at energiselskaber betaler engrospriser for den strøm, de køber fra private solcelleejere.

Strømpriser og markedet

Prisen på strøm, du sælger, fastsættes af markedet og afhænger ofte af, hvornår du sender strøm ud i nettet. Priserne kan variere fra dag til dag og afhænger af udbud og efterspørgsel. Hvis du sender strøm tilbage til nettet i perioder med lav efterspørgsel, som typisk er om sommeren eller i dagtimerne, kan prisen være lavere end i perioder med høj efterspørgsel, som vinteraftener.

Eksempel på indtjening

Lad os sige, at du sælger 1.000 kWh overskydende strøm tilbage til elnettet, og dit energiselskab tilbyder 0,80 kr. pr. kWh. Det betyder, at du vil tjene 800 kr. på dit salg af strøm. Selvom indtjeningen kan variere, kan det stadig udgøre en solid årlig indkomst fra din overskydende strømproduktion.

Hvordan kan du maksimere din indtjening fra solcelleanlægget?

Der er flere måder, hvorpå du kan øge din indtjening, når du sælger strøm fra solceller privat:

1. Vælg det rette energiselskab

Det er vigtigt at vælge et energiselskab, der tilbyder en god pris for din overskydende strøm. Forskellige selskaber kan tilbyde forskellige aftaler og priser, så det kan være en god idé at indhente tilbud fra flere energiselskaber, før du beslutter dig.

2. Optimer dit energiforbrug

Du kan øge mængden af strøm, du sælger, ved at optimere dit eget energiforbrug. Hvis du bruger mest strøm, når dit anlæg producerer mindst (f.eks. om natten), kan du forsøge at skifte nogle af dine aktiviteter til dagtimerne. Ved at udnytte din egen strømproduktion fuldt ud, kan du minimere dit eget forbrug af købstrøm og maksimere den mængde, du sælger.

3. Invester i energilagring

Ved at kombinere solceller med et batterisystem kan du lagre overskydende strøm til brug på tidspunkter, hvor solen ikke skinner. Dette kan hjælpe dig med at reducere dit forbrug fra elnettet og dermed maksimere den strøm, du kan sælge.

Eksempler på aftaler med energiselskaber

Når du skal sælge strøm fra dine solceller, skal du indgå en aftale med dit energiselskab om, hvordan de håndterer den overskydende strøm. Her er nogle almindelige aftaler:

1. Fast pris aftale

Nogle energiselskaber tilbyder en fast pris for den strøm, du sælger. Dette kan give stabilitet og sikkerhed, da du på forhånd ved, hvad du kan forvente at tjene pr. kWh. Fastpris-aftaler kan dog betyde, at du ikke drager fordel af stigninger i markedsprisen.

2. Markedsbaseret aftale

Andre selskaber tilbyder markedsbaserede priser, hvor du får betaling for din strøm baseret på den aktuelle markedspris. Dette kan være en fordel, hvis elpriserne stiger, men du løber også en risiko, hvis prisen falder.

3. Timebaseret afregning

Nogle selskaber afregner strøm på timebasis, hvilket betyder, at prisen varierer afhængigt af, hvornår du sender strøm tilbage til nettet. Dette kan give fleksibilitet, men kræver også, at du har et godt overblik over elmarkedet for at maksimere din indtjening.

Konklusion: Kan det betale sig at sælge strøm fra solceller privat?

Salg af strøm fra solceller privat kan være en god måde at tjene ekstra penge på din overskydende energi, samtidig med at du reducerer dit CO2-aftryk og hjælper med at dække Danmarks energibehov. Ved at forstå reglerne for salg af strøm, vælge den rigtige afregningsaftale og optimere dit eget energiforbrug, kan du maksimere den økonomiske fordel ved at eje et solcelleanlæg.

Hvis du allerede har solceller eller overvejer at få installeret et anlæg, er det værd at undersøge de forskellige muligheder for at sælge strøm. Tal med dit energiselskab for at finde den bedste aftale og sørg for at være opmærksom på de skatteregler, der gælder, så du kan få det maksimale ud af din investering.

Vores varmepumper

    Vores solcelle Specialist

    "Vi har installeret mange hundrede solceller, og ved derfor præcis hvilken af miljøvenlige energikilde der vil passe til dit behov."
    Kent Schumann Eiland

    Kent Schumann

    Eilands Varmepumpe specialist

    FAQ - Solceller

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor kan jeg placere mit solcelleanlæg?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Er mit hus velegnet til solceller?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor stor en del af året kan solceller producere strøm?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor mange har solceller i Danmark?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor mange solceller må man sætte op?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad koster et batteri til solceller?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvad koster solceller?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvor meget strøm producerer solceller om dagen?

    Læs svaret her!

    Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
    Hvordan er en solcelle opbygget?

    Læs svaret her!

    • Vores referencer

      Professionelle solcelleløsninger

      Privat

      Solcelleanlæg & Xolta solcellebatteri.

      Solcelle
      Vemmelev
      Privat

      Levering af solcelleanlæg med Xolta batterilager.

      Solcelle
      Ringsted
      Erhverv

      50 kW solcelleanlæg hos Rasmus Degn

      Solcelle
      Høng - Løve
      Erhverv

      27 kWp solcelleanlæg på boligblokke.

      Solcelle
      Holbæk
      Privat

      Integreret solcelleanlæg & Xolta solcellebatteri.

      Solcelle
      Privat

      Solcelleanlæg med batteri.

      Solcelle
      Slagelse
      • Solcelle anlæg & priser

        Vi leverer, monterer og servicerer

        Image

        Komplet Solcelleanlæg 6 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        29.995,00 DKK
        Montage:
        20800,-
        Image

        Komplet Solcelleanlæg 4 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        23.995,00 DKK
        Montage:
        19800,-
        Image

        Komplet Hybrid Solcelleanlæg 10 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        82.995,00 DKK
        Montage:
        26300,-
        Image

        Komplet Hybrid Solcelleanlæg 8 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        75.995,00 DKK
        Montage:
        25400,-
        Image

        Komplet Solcelleanlæg 10 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        45.995,00 DKK
        Montage:
        23800,-
        Image

        Komplet Hybrid Solcelleanlæg 6 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        65.995,00 DKK
        Montage:
        23300,-
        Image

        Komplet Solcelleanlæg 8 kWp Solplanet

        Produktpris

        Vælg
        Vælg
        Se produkt
        35.995,00 DKK
        Montage:
        22900,-